EUR 1.9558
USD 1.6095
CHF 1.8157
GBP 2.2025
CNY 2.4848
you tube
mobile version

Кога ще се пенсионират офицерите?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кога ще се пенсионират офицерите?

mail14:39 | 30.11.2016прегледи 1807 коментарикоментари 0


Пределната възраст за военна служба на сержанти, офицерски кандидати, младши и старши офицери се увеличава на 55 години, реши парламентът.
Депутатите приеха на второ четене промени в Закона за отбраната и въоръжените сили.
Заместник-министър на отбраната Атанас Запрянов коментира, че с този ход се дава възможност дефицитът на кадри във въоръжените ни сили да бъде компенсиран. По думите му с измененията се дава и "зелена светлина" за изпълнение на програмата и плана за развитие на отбранителните способности на въоръжените ни сили и вече могат да бъдат извършени предвидените структурни промени.
Възрастта за прием на войниците ще се намали от 32 на 28 години. Това ще се прилага за военнослужещи, приети на военна служба след 31 декември 2016 година. Срокът на договора за военна служба на войниците ще може да бъде удължаван не повече от три пъти, като общата продължителност на удължаването не може да надвишава 15 години.
Пределната възраст за военна служба на войниците се намалява - от 50 на 46 години, записаха депутатите.
Предвижда се въвеждане на ново основание за прекратяване на договорите за военна служба - упражнено право на пенсия за осигурителен стаж и възраст.
Военното звание "комодор" във Военноморските ни сили се заменя с "флотилен адмирал", решиха още депутатите.
Предложението беше направено от Пламен Манушев /ГЕРБ/, който посочи, че моряците искат да бъде въведено това звание, тъй като имаме флотилия от бойни кораби. Званието "комодор" не било българско и не можело да се приеме от военнослужещите ни, въпреки че вече го имало от четири години.
Ангел Найденов /"БСП лява България"/ коментира, че званието "комодор" е много по-близо до южноевропейската традиция, докато "флотилен адмирал" е по-скоро в традициите на северноевропейските държави. Ако търсим най-подходящото звание, той предложи да се избере "контраадмирал".
Началникът на отбраната поема непосредственото ръководство на бригадата "Специални сили", решиха още депутатите.
С измененията се прецизират хипотезите, при които военнослужещите могат да използват оръжие. В мирно време те ще могат да използват служебното си оръжие като крайна мярка при въоръжено нападение или при непосредствена заплаха с оръжие срещу тях или срещу друг военнослужещ и при въоръжено нападение върху охраняван обект или субект.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg