EUR 1.9558
USD 1.7425
CHF 1.8411
GBP 2.1702
CNY 2.4661
you tube
mobile version

Китай: Противоречиви данни за промишлеността

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Китай: Противоречиви данни за промишлеността

mail17:33 | 04.09.2018прегледи 580 коментарикоментари 0


Промишлената активност в Китай е нараснала с най-слабо темпо от 14 месеца насам в резултат на рязко намаляване на новите експортни поръчки за пети пореден месец, показват резултати от проучване на компанията Caixin Insight Group и на агенция Markit. Данните са в контраст с аналогично проучване на Националното статистическо бюро, показващо известно подобрение на промишлената активност и са сякаш поредно доказателство за влошаване на икономическите и бизнес перспективите пред Китай с оглед на засилващото се търговско напрежение със САЩ.

Индексът PMI, определян от двете частни агенции, се понижи през август до 50,6 пункта от 50,8 пункта през юли. Въпреки че индексът продължава да задържа за петнадесети пореден месец над важното ниво от 50 пункта (водораздел между свиване и експанзия на бизнес активността), през август той достигна най-ниско ниво от юни 2017-а година насам.

Подиндексът, оценяващи самото промишлено производство отчете слабо подобрение, но индексът на новите поръчки се понижи до най-ниско ниво от май 2017-а година насам в резултат на свиване на експортните промишлени поръчки за пети проеден месец, което е ясно доказателство за негативното отражение върху икономика на войната с митата между САЩ и Китай.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши неотдавна, че може да наложи мита върху вноса на почти всички китайски стоки на стойност от над 500 млрд. долара годишно, като още тази седмица (към 6-и септември) администрацията на Белия дом може да въведе високи митнически тарифи върху китайски стоки на стойност 200 млрд. долара. Преди дни той посочи в интервю за Ройтерс, че разрешаването на търговската война с Китай ще отнеме време и че той няма "времева рамка" за нейния край.

Официалните данни на китайската национална статистика отчетоха подобрение на промишления PMI индекс през август до 51,3 пункта от 51,2 пункта месец по-рано. Трябва да се има предвид, че официалният PMI индекс (на китайската национална статистика) и аналогичният индекс на Caixin се базират на данни, събрани от месечните отговори на въпросници, изпратени до мениджъри на повече от 400 промишлени компании. В сравнение с обхвата на официалното проучване, което включва предимно големите държавни компании, индексът PMI на Caixin обаче има склонност да следи по-внимателно промишлената активност на по-малките частни производители.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Туризъм: София е младежка дестинация

07:55 | 04-03-19 | 2893