EUR 1.9558
USD 1.6133
CHF 1.8160
GBP 2.1976
CNY 2.4915
you tube
mobile version

Китай: Малките ферми търпят тежки загуби

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Китай: Малките ферми търпят тежки загуби

mail19:15 | 11.02.2020прегледи 906 коментарикоментари 0


Малките ферми в Китай търпят тежки загуби заради въвеждането на ограничителните мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса, предизвикали неритмичност в доставките на фуражи и лекарства, както и проблеми с реализирането на селскостопанската продукция, се посочва в материал на американския вестник „Ню Йорк Таймс”. Китайското правителство нареди до 10 февруари да бъдат затворени всички предприятия с изключение на необходимите за ежедневието (аптеки и магазини), за да пресече разпространението на болестта.

Това обаче докара само тревоги на местните предприемачи. Фермерът Циу Сяндзиен например не може да продава пилетата си на кланиците или на месния пазар. Той отглежда 40 хил. пилета, а разполага с фураж само за 2 дни. Всички заводи за производство на комбинирани фуражи са затворени. Дори да успее да открие запаси в съседни провинции, пътищата са блокирани за всички транспортни средства, които не са с местни номера. „За мен това не е просто проблем със загуба на пари, рискувам да загубя всичко”, съкрушен е Циу.

Фермерите се обединяват и предприемат информационна кампания, за да получат от властите разрешение за специални маршрути за транспортиране на своята стока. Те искат контролът върху трафика да бъде отслабен, за да могат да купуват фуражи и лекарства за животните, които отглеждат. Говорителят на Националната комисия за развитие и реформи в Китай Лиан Уейлян обаче заяви, че последиците от коронавируса ще бъдат краткосрочни и страната е в състояние да минимизира икономическите последици от заразата”, съобщи „Ройтерс”.

Не само фермерите, а и доста инвеститори изпаднаха в трудно положение. „Моята цел за 2020 г. не е ръст, а оцеляване. Всички сме на месец-два от фалита”, споделя Джан Хуан, инвеститор и предприемач от Гуанджоу.

„Ако положението се запази, това ще се отрази върху доставките на яйца, пилешко и всяко друго месо на национално ниво в продължение на няколко месеца. Това може да доведе до паника на пазара и да повлияе върху обществената стабилност. Призовавам провителствот незабавно да предприеме мерки”, възмущава се бизнесменът Сун Дау от провинция Хъбей.

Ресторантите също са масово затворени. Веригата „Хайдилао”, която е сред най-големите в Китай, затвори всичките си 550 ресторанта в континенталната част на Китай.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg