EUR 1.9558
USD 1.6624
CHF 1.8175
GBP 2.1651
CNY 2.3806
you tube
mobile version

Китай: Индустриалното производство се забави

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Китай: Индустриалното производство се забави

mail13:12 | 20.09.2019прегледи 485 коментарикоментари 0


Растежът на индустриалното производство на Китай неочаквано се забави до 4.4% през август, спрямо август 2018 г., регистрирайки най-бавен темп от февруари 2002 г., съобщава "Ройтерс".

Показателят отчита спад спрямо юли, когато е отчетен  4.8-процетен ръст. Въпреки предприетите мерки за стимулиране на растежа от миналата година, все още има сектори във втората по големина икономика в света, които трябва да бъдат стабилизирани.

Растежът на продажбите на дребно се забавя до 7.5%, спрямо 7.6% през юли. Анализаторите прогнозираха възстановяване на продажбите на дребно до 7.9 на сто. Като се изключат автомобилите, продажбите на дребно нарастват с 9.3% на годишна база.

"След като през юли се влошиха, растежът на индустриалното производство, капиталовите разходи и продажбите на дребно се понижиха още повече през изминалия месец“, коментира Мартин Линг Расмусен, икономист в базираната в Сингапур Capital Economics.

Наскоро стана ясно, че Съединените щати ще отложат планираното повишаване на митата върху внасяни от Китай стоки на стойност 250 милиарда долара за 15 октомври. Първоначално се планираше митата върху тези стоки да бъдат повишени от 25 на 30 на сто на 1 октомври.

"Решението беше взето по искане на китайския вицепремиер Лю Хъ и във връзка с факта, че на 1 октомври тази година Китайската народна република празнува 70-ия си юбилей", коментира Тръмп в Туитър.

Китай също обяви, че няма да наложи наказателни мита на някои от американските вносни стоки: 16 типа американски продукти, сред които лекарства за лечение на рак, суроватка, рибни храни и смазочни материали, от допълнителните ответни мита.

Отстъпките обаче не включват земеделска продукция, която е ключ към евентуалния успех на преговорите. Отстъпките влизат в сила на 17 септември и ще действат за период от 1 година.

От 1-ви септември САЩ започнаха да налагат мита от 15% върху вноса на китайски продукти на стойност 112 млрд. долара. Китай отговори, въвеждайки 5%-на такса върху вноса на суров петрол от САЩ като част от своите контрамита.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България влезе в ERM 2 със сегашния курс

19:21 | 07-10-20 | 430