EUR 1.9558
USD 1.7262
CHF 1.7999
GBP 2.1866
CNY 2.4342
you tube
mobile version

Китай внася повече храна

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Китай внася повече храна

mail15:25 | 27.01.2020прегледи 984 коментарикоментари 0


Заради епидемията от пневмония, предизвикана от нов коронавирус, много китайци се отказаха от плановете си да се приберат по родните краища. Въпреки че тази година няма да успеят да се насладят на типичните за родното им място деликатеси, те могат да опитат вкусни храни от целия свят. В момента все повече чуждестранни храни се внасят в Китай, а на традиционната трапеза за Китайската нова година навлизат повече международни елементи, с което Китай предоставя по-широки пазарни възможности за света.

Като най-голямата вносителка на земеделски продукти в света, делът на Китай заема 10% от общия обем за света. През последните две години, чрез платформата на Международното изложение за внос много качествени чуждестранни продукти стъпиха на китайския пазар.

Едновременно с това, Китай въведе серия мерки за стимулиране на вноса, като понижаване на вносните мита, мащабно намаляване на времето за освобождаване от митница и др. Данните на Министерството на търговията показват, че през миналата година, вносът на потребителски стоки е нараснал с 19%, сред тях морските дарове отчитат ръст от 37,6%.

Същевременно китайското Министерство на транспорта съобщи, че на 24 януари, навечерието на Лунната нова година, по китайските железници, магистрали, водни пътища и гражданска авиация са извършени общо 50,604 милиона пътувания, което е с 2,5% намаление спрямо същия период на миналата година.

5,15 милиона тя тях са били в железопътния транспорт - с 6,3% спад; 43,51 милиона по магистрали - с 1,3% намаление; 723,5 хиляди във водния транспорт - с 20,2% намаление, а 1,22 милиона в гражданската авиация - с 15,0% намаление.

Петнадесет дни преди Китайската нова година (10 до 24 януари) пътуванията по въздушния, пътния, железопътния, речния и морския транспорт са отчели 1,143 милиарда, което е увеличение с 2,0% спрямо същия период на миналата година.

Според данни на Министерство на транспорта, на 25 януари (в първия ден на Китайската новата година) се очаква броят на пътуванията да достигне 2,6 милиона, което е намаление с 38,4% на годишна база./Радио Китай


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg