EUR 1.9558
USD 1.6136
CHF 1.7803
GBP 2.2467
CNY 2.4952
you tube
mobile version

Кипър прие само 630 хил. туристи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кипър прие само 630 хил. туристи

mail13:30 | 21.01.2021прегледи 249 коментарикоментари 0


Драматичен срив с 84% отчете туризмът в Кипър през 2020 г. заради коронавирусната пандемия. Правителството прие план за възстановяване на отрасъла през тази година, като сред действията е и провеждането най-голямата дигитална рекламна кампания, правена някога за популяризиране на Кипър в чужбина.

Малко над 630 000 туристи са пристигнали на острова миналата година след рекордите близо 4 млн. гости през 2019 г., обяви статистическата служба.

Така 2020 г. се превърна в една от най-лошите години в историята на кипърската туристическа индустрия, която е водещият икономически сектор на средиземноморската страна.

Кризисният резултат отбелязва края на четири поредни години с рекорди в броя на туристическите пристигания и по този показател връща туризма в Кипър 37 години назад.

Основна причина за спада са строгите ограничителни мерки, наложени в Кипър заради пандемията, затворените летища и пристанища от средата на март до началото на юни, както и редица забрани за влизане в страната при строгата категоризация на страните.

Заради тежката епидемиологична ситуация традиционните ключови туристически пазари на Кипър - Великобритания и Русия, останаха затворени през активните летни месеци.

През юли миналата година Министерството на туризма прогнозира в най-добрия случай Кипър да посрещне 20-25% от туристите, дошли тук през 2019 г.

Правителството прие план за действие за постепенно възобновяване на полетите и експлоатацията на летищата, според който от 1 март тази година ваксинираните пътници ще влизат в страната без тестове и карантина.

В три основни направления е насочен одобреният миналата седмица от правителството план за действия за възстановяването на туристическия отрасъл през 2021 г., съобщи заместник-министърът на туризма Саввас Пердиос.

Ще бъде проведена мащабна дигитална рекламна кампания за популяризиране на Кипър в чужбина. Предвижда се подобряване на туристическата инфраструктура и въвеждането на стимулиращи планове за развитие на специални форми на туризъм. Акцент се поставя и върху реализирането на туристически проекти в планинските и отдалечените райони./БНР


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg