EUR 1.9558
USD 1.8039
CHF 1.8380
GBP 2.3505
CNY 2.5817
you tube
mobile version

КЕВР: От 100 лв. за ЧЕЗ остават 8.41 лв.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

КЕВР: От 100 лв. за ЧЕЗ остават 8.41 лв.

mail06:25 | 07.06.2017прегледи 1767 коментарикоментари 0


Днес в КЕВР имаше обществено обсъждане на цените на енергията с присъствие  на всички дружества от сектора. Както можеше да се очаква, всички те са крайно недоволни от  доклада на КЕВР, в който повишението на цените на  електроенергията за битови нужди е средно 1,38 процента. Имаше предложения за повишения с шест, с осем процента, дори повече, каза Иван Иванов, председател на КЕВР. На закрито заседание КЕВР  ще приеме предложение за повишение на цените на тока. Този проект ще бъде подложен на 13 юни на обществено обсъждане. В рамките на две седмици след това ще постъпят  писмени становища от всички заинтересовани лица. На 30 юни на закрито заседание КЕВР ще излезе с окончателно решение за цената на тока, природния газ и на топлинната енергия, каза Иванов

Докладът на КЕВР по ценовите предложения от 31 май 2017 г. предвижда намаляване на дела на ЧЕЗ в крайната цена на електроенергията, въпреки увеличението за битовите клиенти. Това съобщиха от пресцентъра на дружеството. На 100 лева сметка за ток за клиентите на ЧЕЗ на регулиран пазар, за ЧЕЗ остават едва 8.41 лева. Останалата сума се разпределя между НЕК/ЕСО/производители (74.92 лв.) и Националната агенция по приходите (16.67 лв.). Това означава, че въпреки повишаването на крайните цени, в случай, че бъде прието такова решение, то ще има негативен ефект за ЧЕЗ, а средствата, предвидени за доставка на електроенергия до крайните клиенти, за поддържане и развитие на мрежата, отново ще бъдат на критичен минимум.
Намаляването на дела на ЧЕЗ се дължи основно на увеличената цена за технологичен разход, с близо 37%, която се изравнява с цената, по която НЕК продава енергия на снабдителите – 107 лв. за мегаватчас. В същото време нивата на признатия технологичен разход остават едни от най-ниските в Европа – 8%. Това излага на риск финансовата стабилност на електроразпределителното дружество, което обслужва Западна България.
Решение с такъв негативен финансов ефект ще влоши допълнително регулаторната рамка, ще повлияе отрицателно на енергийния бизнес като цяло и ще ограничи възможностите за инвестиции в мрежата до нормативно определения минимум. От друга страна, липсата на възможности за инвестиции в мрежата в условия на възраждаща се икономика, ще окажат отрицателен ефект и върху икономическо развитие на страната.
ЧЕЗ Електро и ЧЕЗ Разпределение са публични дружества, в които 33% са собственост на големи, български пенсионни фондове и индивидуални инвеститори. От подобно негативно решение ще бъдат нарушени интересите на всички акционери и клиентите на компаниите.


Тагове: ЧЕЗ, КЕВР
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg