EUR 1.9558
USD 1.7800
CHF 1.9574
GBP 2.1904
CNY 2.6474
you tube
mobile version

Кауфланд:„Да поговорим за качеството на храната“

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кауфланд:„Да поговорим за качеството на храната“

mail06:54 | 20.01.2023прегледи 708 коментарикоментари 0


Какви са хранителните навици на българина?

Месните продукти присъстват традиционно на трапезата на българина, като тенденцията за консумацията им нараства в последните 10 години. Това подчерта в участието си на публичната дискусия „Качеството на храната“ проф. д-р Веселка Дулева, началник на отдел „Храни и хранене” в НЦОЗА и национален консултант по хранене и диететика към Министерството на здравеопазването. Тя представи данни от изследване, свързано с потреблението на месо и месни продукти, които разкриват още, че близо 45% от подрастващите до 9-годишна възраст консумират месо между 2 и 4 пъти седмично. При възрастното население бройка е с средно с 10% по-ниска, като във възрастовия диапазон 19-59-годишни се наблюдава леко намаление спрямо 2014 г, подчерта още тя.

Как да разпознаем качественото месо?

Качественото месо има чиста, нелепнеща повърхност без слуз, на която се образува суха коричка при подсушаване. При разрез то не трябва да навлажнява прилепената филтърна хартия. Така проф. д-р Костадин Василев от Университета по хранителни технологии в Пловдив обобщи най-важните характеристики, по които всеки потребител да разпознава качественото месо. Той разкри още, че цветът на месото варира при различните видове, но месният сок винаги трябва да е прозрачен. „Консистенцията на прясното месо е плътна, еластична, като образувалата се при натиск с пръст вдлъбнатина се запълва бързо, за разлика от размразеното месо. При сваряване месото дава прозрачен, ароматичен бульон, като мазнината се събира по повърхността на големи капки“, изтъкна още професорът.

„Да поговорим за качеството на храната“ с Kaufland България

С първото издание от серията публични дискусии „Да поговорим за качеството на храната“ Kaufland България стартира обществен разговор за компонентите на качествената храна, включително за търсенето на клиентите, очакванията и нагласите им. В различните предстоящи формати от серията, участници ще бъдат широк кръг от доказани експерти по хранене и диететика, български производители и доставчици на качествена храна.

Каймата и мляното месо от собствените марки на Kaufland България - „Брей“ и на „Шеф Месар“ отговарят на 150 критерия за качество. Това гарантира полученият международен сертификат за качество TÜV AUSTRIA. Официалното връчване на отличието протече в рамките на първата публична дискусия, посветена изцяло на качеството на храната „Да поговорим за качествената храна“, организирана от ритейлъра.

„Сертификацията на ключови продукти и процеси е доказан начин да гарантираме на клиентите си качеството, което обещаваме. Особено горди сме с поредния сертификат за качество, който защитихме и поради факта, че двата продукта са от собствените ни български марки „Брей!“ и „Шеф Месар“. Ще продължим да се сертифицираме, защото това е начинът, по който можем да гарантираме на нашите клиенти качеството, което предлагаме“, подчерта Иван Чернев, изпълнителен директор на Kaufland България по време на първата публична дискусия на тема „Качеството на храната“, посветена на каймата и мляното месо като най-предпочитани от българските потребители месни продукти.

„Сертификатите на ТÜV удостоверяват, че процесите и продуктите, които носят нашия печат, отговарят на най-високите международни стандарти за качество и безопасност на храните. Одитирането и издаването на сертификат TÜV е дълъг, сложен и много прецизен процес, който не е еднократен акт, а продължава във времето. След първоначалния одит, ние провеждаме последващи непланирани проверки, за да сме сигурни, че добрите практики се прилагат ежедневно", подчерта Димитър Краев, представител на TÜV AUSTRIA за България.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Кой живее в София: цифри и данни

11:05 | 01-27-23 | 823