EUR 1.9558
USD 1.6133
CHF 1.8160
GBP 2.1976
CNY 2.4915
you tube
mobile version

Катар спря вноса от арабски страни

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Катар спря вноса от арабски страни

mail09:32 | 28.05.2018прегледи 1527 коментарикоментари 0


Близо година, след като Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Бахрейн и Египет прекъснаха дипломатическите си отношения с Катар, Доха реши да спре да консумира стоки, произведени от тези страни, предава американската агенция Bloomberg.

Министерството на икономиката на Катар нареди на всички магазини в страната да престанат да продават продукти, произведени в тези четири страни, гласи циркулярно писмо, разпространено в събота. Търговските обекти ще бъдат обикаляни от инспектори, които трябва да потвърдят, че те изпълняват поръченията на правителството.

Говорител на ведомството не е пожелал да направи коментар по случая, когато е бил потърсен от Bloomberg.

Американската агенция припомня, че Саудитска Арабия, ОАЕ, Бахрейн и Египет прекъснаха икономическите и дипломатическите си отношения с Катар на 5 юни м.г., като се позоваха на това, че Доха финансира терористични организации и има близки отношения с Иран – нещо, което Катар отрича. Това принуди богатото на природен газ да пренасочи търговските си маршрути през Кувейт и Оман и да закупува стоки от Иран и Турция.

Според данните на Международния валутен фонд, Катар, една от страните с най-голям валутен резерв в света, е преминал лесно първоначалния шок от наложеното му ембарго. Икономиката е нараснала повече, отколкото тази на съседните му страни и се очаква да се представи още по-добре тази година.

Bloomberg обяснява, че Доха, след като положи големи усилия за установяване на солидни връзки в Западните столици и изхарчи милиарди за покупка на оръжия, сега планира да пренастрои икономиката си така, че тя да привлича чуждестранни инвестиции и цели да създаде финансов хъб за компании от Иран, Турция и Пакистан.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България влезе в ERM 2 със сегашния курс

19:21 | 07-10-20 | 1369