EUR 1.9558
USD 1.7425
CHF 1.8411
GBP 2.1702
CNY 2.4661
you tube
mobile version

Как ще се реформира ЕС?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Как ще се реформира ЕС?

mail13:45 | 24.01.2020прегледи 805 коментарикоментари 0


Европейският съюз непрестанно еволюира в отговор на промените в света около нас. Последните големи изменения дойдоха с Договора от Лисабон, който разшири законодателните правомощия на Парламента. От Договора от Лисабон изминаха много години. В последно време зачестяват призивите за нова институционална реформа, която да адаптира ЕС към тенденции като появата на дигиталната икономика, засилването на миграцията и тероризма и нуждата от мерки срещу промените в климата. Всички те са предизвикателства на световно ниво и изискват координиран международен подход.

Реформирането на ЕС може да направи неговите институции по-гъвкави и по-способни на бързи реакции, като в същото време улесни сътрудничеството между държавите-членки. Освен това решението на Великобритания да напусне ЕС е добър повод за даване на нов старт на европейския проект, за да стане той по-демократичен и отговарящ на очакванията на хората.

Европейският съюз започна инициатива за организиране на Конференция за бъдещето на Европа, която да покаже пътя за изменения в ЕС. Още преди това ЕП и ЕК започнаха да разглеждат определени идеи.

Конференция за бъдещето на Европа

Конференцията за бъдещето на Европа е нова инициатива, която ще изследва какви правни промени са нужни, за да се подготви ЕС за бъдещето. Очаква се конференцията да продължи две години и да включва представителна извадка на обществото, за да могат гражданите да дадат принос в дебата.

Гражданите трябва да бъдат в основата на дискусиите, заяви Парламентът в резолюция по темата на 15 януари 2020 г. С резолюцията Парламентът първи изложи идеите си за структурата и обхвата от задачи на конференцията. Предвиждат се преговори по въпроса с Комисията и Съвета, като целта е да се даде официално начало на инициативата на 9 май 2020 г. Краят й бе следвало да бъде през лятото на 2020 г.

Какво е предлагал Парламентът

През последните години Европейският парламент обсъждаше промените, които са необходими за подготовката на ЕС за бъдещето. Като част от инициативата повечето държавни ръководители в ЕС бяха поканени да изложат своите възгледи и да разискват с депутатите.

Освен това депутатите одобриха три текста през февруари 2017 г., в които изложиха идеите си за засилване на капацитета за вземане на решения на ЕС, за възстановяване на доверието на гражданите и за укрепване на устойчивостта на икономиката.

Докладът, изготвен от Мерчедес Бресо (С&Д, Италия) и Елмар Брок (ЕНП, Германия) представя подобрения, които са възможни в рамките на съществуващата към момента система.

 Докладът на Ги Верхофстад (АЛДЕ, Белгия) прави препоръки за реформи, изискващи изменения в европейските договори.

Докладът на Раймер Бьоге (ЕНП, Германия) и Первенш Берес (С&Д, Франция) съдържа идеи как да се постигне по-тясно сближаване и укрепване на икономиките на страните, приели еврото.

Приносът на Европейската комисия в дебата

През 2017 г. Комисията публикува Бяла книга за бъдещето на Европа, в която очерта някои възможни сценарии за развитие. Освен това Комисията публикува през 2017 г. пет документа, които трябва да послужат за начало на дискусия относно бъдещето на европейската интеграция. Всеки един документ е посветен на конкретна тема: социалното измерение на Европа, глобализацията, икономическият и паричният съюз, отбраната и финансите. Те съдържат идеи и варианти за това как би могла да изглежда Европа към 2025 г., но не включват непременно конкретни предложения. Тези идеи бяха обсъдени от Парламента по време на пленарни сесии.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg