EUR 1.9558
USD 1.6658
CHF 1.8243
GBP 2.1513
CNY 2.4871
you tube
mobile version

Как ще пострада пазарът на труда в туризма?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Как ще пострада пазарът на труда в туризма?

mail09:10 | 23.03.2020прегледи 6397 коментарикоментари 0


Туризмът е един от най-силно ударените сектори от коронавируса. Банско е под карантина, а летният сезон е потенциално нулев. ИПИ публикува данните за наетите лица в хотелите и ресторантите по общини, както и техният дял от всички наети в нефинансовите предприятия.

Общият брой на наетите в нефинасовите предприятия в сектор "Хотелиерство и ресторантьорство" през 2018 г. надхвърля 118 хиляди души. Трябва да се отчете, че значителната разлика в броя на заетите и наетите в сектора – с почти 50 хиляди души повече са отчетените заети, е в следствие на високия дял на самонаетите и относително големия сив сектор. На картите представяме само данните за наетите от отчетите на предприятията.

Като абсолютен брой на наетите в хотелите и ресторантите на първо място е Столична община с близо 34 хил. наети, следвана от Варна с около 13 хил. наети. Несебър и Пловдив са със съответно 7,4 и 7,3 хил. наети, а на пето място е Бургас с 4,3 хил. наети. В повечето общини броят на наетите в туризма не надхвърля 100 души, като в 99 общини са под 50 души.

В повечето общини в страната, делът на наетите в сектор "Хотелиерство и ресторантьорство" не е особено висок, като в общия случай достига 3-5% от всички. В Столична община, Пловдив и Стара Загора този дял е около 5-6%.

В общо 23 общини делът на наетите в туризма е над 15%. Във морските общини този дял е най-висок, като в Созопол, Несебър и Приморско нахвърля 50%, тоест половината от всички наети са в туризма. В планинските курорти туризмът също формира голяма част от заетостта - 44% от наетите в Банско са в хотелите и ресторантите.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg