EUR 1.9558
USD 1.6658
CHF 1.8243
GBP 2.1513
CNY 2.4871
you tube
mobile version

Как се промени он лайн пазаруването?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Как се промени он лайн пазаруването?

mail18:15 | 14.05.2020прегледи 287 коментарикоментари 0


Covid-19 постави на изпитание доставчиците на продукти и услуги. В следствие на това маркетингът претърпя сериозни промени. Според проучване на компаниите All Channels Group и BluePoint близо 42 на 100 от потребителите са пазарували за първи път онлайн или са разширили търсените до момента продуктови категории след въвеждане на извънредното положение в страната. 17% са изцяло новите потребители за електронната търговия като преобладаваща част от тях декларират, че ще продължат да пазаруват онлайн и след края на извънредното положение.

От гледна точка на потребителския модел, категориите които най-често се пазаруват онлайн с оглед на настоящата ситуация, са готовата храна за вкъщи, книги, козметика, обувки, дрехи, лекарства и продукти за лична хигиена. Разлики се наблюдават и при представителите на различните поколения. Така например за Baby Boomers са характерни категории като книги, продукти за лична хигиена, електроуреди и продукти за поддържане на дома и градината. За поколение Z: готовата храна за вкъщи, дрехи и храна за домашните любимци.

Може да се предположи, че при краят на извънредното положение и отпускането на мерките, се очаква свиване на пазаруването през Интернет на продуктови категории като лекарства, хранителни продукти, продукти за лична хигиена, готова храна за вкъщи и домашните потреби.

Най-съществен и устойчив ръст с оглед на ситуацията се наблюдава при куриерските услуги, онлайн банкирането, мобилното банкиране, онлайн курсове за обучения за придобиване на нови знания, онлайн фитнес програми, упражнения, йога. Дори и при най-възрастните - Baby Boomers, онлайн и мобилното банкиране, които традиционно не са с високо проникване в тази целева група, също отбелязват ръст. Всеки трети представител на Поколение Z е започнал да използва онлайн курсове за обучения за придобиване на нови знания, а всеки четвърти онлайн фитнес програми, упражнения, йога.

Проучването отбелязва и позитивния факт, че за кратко време, макар и под натиск, потребителите навлязоха в света на онлайн търговията и услугите без особени притеснения или затруднения.

Към този момент бъдещето на традиционната търговия и онлайн пазаруването все още е неясно, но към днешна дата има повече повече потребители, които са изцяло подготвени да избират стоките за себе си и домакинството си онлайн. Дали това ще се случи в голяма степен зависи от активациите, провокациите и, разбира се, от пригодността на търговците да бъдат онлайн

 

 

 

 

 

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg