EUR 1.9558
USD 1.6133
CHF 1.8160
GBP 2.1976
CNY 2.4915
you tube
mobile version

Как празнуват по света Нова година?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Как празнуват по света Нова година?

mail23:59 | 31.12.2020прегледи 1436 коментарикоментари 0


Посрещането на 2021 година ще е без обичайните тържества, концерти и фойерверки. Част от традиционните празненства като спускането на кристалната топка на "Таймс скуеър" в Ню Йорк ще е онлайн, а великолепният новогодишен концерт на Виенската филхармония ще е пред празна зала, но с интерактивни аплодисменти. Пандемията промени света, но традициите се помнят и ще "надживеят" и това изпитание. EconomyNews.bg припомня някои забавни обичаи с пожеланието Новата година да е по-здрава и по-успешна!

Всяка страна има свои традиции и обичаи при изпращането на старата и посрещането на Новата година. Кои са най-интересните сред тях и какво да очаквате, ако сте в някоя от тези държави за Нова година, разказват експертите в самолетните пътувания - онлайн туристическа агенция eSky.

Ако сте в Китай за Нова година, ще чуете хора, които ви желаят „Gung Hay Fat Choy“. Не се притеснявайте, това е “Честита Нова година” на китайски.

Новогодишните тържества или т.нар. “Пролетен фестивал“ са голямо събитие в Китай и продължават около месец - от средата на последния месец на годината до първия месец на новата година. Особено интересни са последните 15 дни, като всеки ден от тях има своето специално значение и обичаен начин на празнуване. За да се подготвят за Нова година, китайците почистват къщите си, връщат парите, които дължат и си купуват нови дрехи. Те също така осветяват къщите си и ги украсяват в червен цвят.

Шотландците ходят на гости дори на хора, които не познават. Обичай е да излизат облечени като коминочистачи.

Португалците закачат над новогодишната трапеза грозд и докато часовникът отмерва дванадесетте удара, всеки бърза да откъсне и изяде последователно 12 зърна, като в същия момент си намисля желание за всеки един от дванадесетте месеца.

Японците посрещат новата година рано сутринта на 1 януари, поздравяват се с чаша студена вода и след края на обичайните 108 камбанни удара всеки бърза да се качи нависоко, за да приветства слънцето.

Етиопците запалват огромни огньове, около които устройват тържества, игри и танци.

Гвинейците в новогодишната нощ излизат на шествие, предвождано от слонове, които са символ на сила и богатство.

В Беларус необвързаните дами участват в интересна и необичайна игра, в която нареждат царевица и изчакват, за да видят чии зрънца петелът ще изкълве първи. Счита се, че победителката има най-сериозни шансове да се омъжи през предстоящата година.

А една от любимите ни традиция е от Аржентина - да се обикаля къщата с куфар в ръка, вярвайки, че това ще гарантира повече пътувания през следващата година.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg