EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Как малките фирми ще купуват ток?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Как малките фирми ще купуват ток?

mail14:10 | 21.06.2019прегледи 739 коментарикоментари 0


Малките фирми ще станат част от балансираща група, която да купува ток от свободния пазар за техните нужди. Прогнозата направи за БНР икономистът Калоян Стайков. Поводът бе обсъдени в парламентарната Комисия по енергетика законови промени, според които всички фирми ще трябва да купуват ток от енергийната борса. Измененията трябва да влязат в сила в средата на следващата година. Според експерта и малките фирми ще имат задължение да прогнозират правилно потребностите си от енергия, за да ги заявят на борсата.

„Проблемът е, че пазарът на електроенергия е твърде концентриран. До 80% от предлаганите количества на свободния пазар се генерират от три предприятия – НЕК, ТЕЦ „Марица-изток“ 2 и АЕЦ „Козлодуй“. Така се появяват изкривявания. Има регулатор, но той не върши нищо в тази насока.“

Трудно е да се направи прогноза за пазарната цена на тока за малките фирми, смята Калоян Стайков. По думите му това зависи от факта какви количества ще пусне НЕК на свободния пазар и в кое време. Експертът подкрепя мнението, че и домакинствата трябва да излязат на свободния пазар, но това не трябва да става шоково. „Трябва да има и проучвания на тенденциите в хода на цените“.

Само месец след като остро разкритикуваха изп. директор на НЕК Петър Илиев и директно поискаха оставката му от Асоциацията на организациите на работодателите в България (АОРБ) отново обвиниха държавното дружество в изкривяване на свободния пазар. От началото на юли токът, произведен от малките ВЕИ централи, трябваше задължително да се търгува на борсата, но впоследствие срокът бе удължен и вече е 1 октомври.

Заради отлагането сега НЕК се разпорежда с тази електроенергия и планира да проведе търг за продажбата й на платформата за двустранни договори на енергийната борса, организиран за сряда, съобщиха работодателите. "Като приветстваме решението тази електроенергия да бъде реализирана на свободен пазар, изразяваме несъгласие с начина, по който планирате това", пишат от асоциацията, в която влизат БСК, АИКБ, КРИБ и БТПП.

Според експертите условията по търга може да породят спекулации и в крайна сметка да доведат до това, че кандидат-купувачът да бъде една единствена фирма. Работодателите напомнят, че точно за да се избегнат подобни рискове, Народното събрание прие законови промени, които задължават електроенергията от тези централи да се продава на борсата.

По-късно НЕК отмени търговите.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg