EUR 1.9558
USD 1.6076
CHF 1.8089
GBP 2.1980
CNY 2.4847
you tube
mobile version

Как да предпазим кожата си от слънцето?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Как да предпазим кожата си от слънцето?

mail16:05 | 21.06.2019прегледи 584 коментарикоментари 0


През последните години българинът все повече се интересува от правилна слънцезащита и предпазване на кожата от влиянието на вредните UV лъчи. Сега, когато първите летни дни вече са факт, информацията за UV, UVA + UVB или просто „слънчеви“ лъчи започва да ни залива от брошури, витрини на магазини и тв реклами.  Защо е важно да се „пазим“ от слънцето? Кога и как да нанесем слънцезащитен крем? Кой слънцезащитен продукт е подходящ за нас? Какво да изберем за децата? Кои са фактите и кои митовете за слънцезащитата? Отговорите на тези въпроси ни дават десет водещи дерматолози в България както и експертите на най-голямата верига за дрогерийни стоки у нас - dm.

През последните години се повишава информираността и културата на хората по отношение на това колко важна е слънцезащитата и предпазването на кожата от влиянието на UV лъчите. Определено все повече българи се интересуват как да намалят ефекта от по-голямата интензивност на лъчението. Всяка година се наблюдава ръст в закупуването на продукти за защита от слънцето като все повече се обръща внимание на потребностите на всеки член от семейството. Освен че вече задължително се купуват различна слънцезащита за деца и възрастни, все повече хора започват да търсят и още по-специализирани продукти като кремове за предпазване от слънцето при спорт; грижа за татуировки, изложени на UV лъчение; защита за коса, очи и устни.

Как да изберем правилния фактор на слънце защитния продукт?

Когато посягаме към рафта за слънцезащитен продукт, първо трябва да внимаваме за етикетите по кремовете, съветват специалистите. Навсякъде има надписи за фактора за предпазване от слънце. Най-важното – какво означава SPF фактор? Това е Sunburn Protection Factor – фактор за предпазване от слънчево изгаряне, и е начин да се измери доколко едно средство за слънцезащита предпазва кожата от ултравиолетови лъчи. А те от своя страна са различни типове, като например UVB – или облъчването, което причинява слънчево изгаряне и може в по-дългосрочен план да доведе до рак на кожата.

Ако на продукта е изписан фактор 6 до 30, то важи правилото – „Колкото по-висок е SPF факторът, толкова по-малко UVB лъчи достигат кожата ни“. Разбира се, без да се заблуждаваме, че ако си купим крем със SPF100, ще си осигурим целодневна защита на плажа. По-високите фактори – например, над 50 и повече, се препоръчват за хора с по-светла и чувствителна кожа, светла коса и очи, които изгарят за по-малко от 5 минути на слънце, в случай че не са нанесли слънцезащитен крем и в повечето случаи не получават слънчев загар. За хората с нормална кожа и по-тъмни коси дерматолозите препоръчват да се използва слънцезащитен крем със SPF фактор между 15 и 30. Тук трябва да се вземе предвид и в кой летен месец и колко близо до Екватора ще почиваме. В Европа слънцето е най-силно в средата и края на юни – именно тогава трябва да се използват по-високите слънцезащитни фактори, и най-слабо в последните седмици на август.

Какво количество слънце защитен крем трябва да нанасяме и колко често?

Според д-р Айлин Шеф, специалист по клинична и естетична дерматология, хората често не използват достатъчно количество слънцезащитен крем, за да покрият всички  области, които са подложени на действието на ултравиолетовите лъчи. Един от най-изтъкнатите дерматолози в България, доц. Кирил Праматаров от болница „Лозенец“, казва, че за да се постигне степента на защита, указана чрез слънцезащитния фактор, е необходимо да се нанасят 2 мг слънцезащитен продукт на квадратен сантиметър. Това е около 36 грама или 6 пълни чаени лъжички за тялото на възрастен човек. Той споделя, че проучване на Българско дерматологично дружество (БДД) показва, че българите обикновено използват около половината от това количество.

Какво могат да причинят честите изгаряния през лятото?

С цел да помогне за повишаване на информираността при ползването на слънцезащита, за втора поредна година dm България проведе анкета сред водещи дерматолози от ВМА, болница „Лозенец“ и „Токуда“, които споделиха основните рискове за здравето, свързани със слънчевите изгаряния. Два са основните риска за здравето при периодично излагане на слънце без защита на кожата -  поява на слънчева алергия и риск от развитие на меланом в бъдеще. Естествено понякога и само едно изгаряне може да доведе до тежки усложнения с висока температура, гадене и повръщане и в резултат на това – дехидратация на организма.

Според анкетираните дерматолози, епизодичните, но тежки изгаряния на кожата представляват много по-голяма опасност за децата, в сравнение с честото излагане на слънце, но в умерени граници. При децата този тип изгаряния могат да имат особено тежки последствия, тъй като според редица международни изследвания, има пряка връзка между появата на рак на кожата и честите тежки изгаряния в ранна възраст.

Колкото и клиширано да звучи, всички анкетирани дерматолози съветват да се приемат повече течности, да не се излагаме на слънце между 11 и 16 часа и да носим светли и по-свободни дрехи през лятото. Шапката и слънчевите очила също трябва да са неизменна част от облеклото ни.

Важно е също така след излагане на слънце да хидратираме кожата добре с подходящи кремове за след слънце. Основна цел на тези продукти е да подхрани кожата ни след излагането на слънчевите лъчи. Те съдържат витамин Е, пантенол или други съставки, които помагат за бързо хидратиране и регенериране на кожата.

Какъв слънце защитен продукт да изберем?

Според експертите на dm коя форма на слънцезащитно средство трябва да изберем зависи също от типа кожа и личните предпочитания за формата на приложение. За по-мазна кожа са подходящи гел или флуид, за нормална и суха -  крем или олио. Дори хората, чиято кожа е склонна към образуване на акне, трябва да прибягват по-скоро до гел или флуид. За сухата кожа обаче е подходящо най-вече слънцезащитно мляко.

Все повече хора търсят слънцезащитни продукти с натурални съставки.

Радостно  е да се отбележи, че все повече родители осъзнават колко е важно да се предпазва детската кожа от вредните слънчеви лъчи и използват слънцезащитен крем за децата си не само по време на летните отпуски, а и докато играят в парка или на детската площадка.

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg