EUR 1.9558
USD 1.7740
CHF 1.8298
GBP 2.3185
CNY 2.5574
you tube
mobile version

Какво учат българите в Холандия ?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Какво учат българите в Холандия ?

mail10:07 | 16.11.2017прегледи 9482 коментарикоментари 0


Тази година, една от най-желаните специалности сред българските кандидат-студенти в Холандия, е Мениджмънт в сферата на хотелиерството и туризма. Втората най-популярна специалност е Международен бизнес мениджмънт, a веднага след нея се нареждат програмите в областта на инженерните, компютърните науки и дизайна. Според последни данни, през 2017 г. интересът към университетите в Холандия у нас е доста голям. Кандидатурите са се увеличили с близо 30%.  Експертите от консултантска агенция споделят, че няколко фактора допринасят за завишения интерес на българските ученици към следването там: достъпни учебни такси, увеличаването на специалностите на английски език, иновативно обучение, възможност за стажове и практическо приложение на всичко научено и възможности за допълнително финансиране чрез студентска субсидия. В държавните университети на Холандия, годишната такса за 2017/2018 е 2060 евро, а месечната издръжка възлиза на 600-800 евро.

Освен това, университетите по приложни науки предлагат задължителни практически стажове, като най-добри в сферата на хотелиерството са  Hotelschool the Hague, NHL Stenden University и Saxion University. Тези учебни заведения разполагат със собствени 4-звездни хотели, които се обслужват и ръководят изцяло от студенти. Първокурсниците обикновено се занимават с камериерство или работа на рецепция, а студентите от по-горните курсове имат отговорността да управляват цели отдели в елитните хотели.

Кандидатстването в Холандия става чрез онлайн система, като всеки университет има конкретни изисквания към кандидатите.  Стандартният пакет от документи включва: академична справка от училище, сертификат за владеене на английски (или съответно немски) език, мотивационно есе, препоръка и автобиография. Много от университетите провеждат и интервю с кандидатите, а за програмите  в сферата на Архитектурата и дизайна се изиква и портфолио или разработка на проект по зададена тема. Условията за прием в  магистърски програми са сходни, като кандидатите задължително трябва да са завършили бакалавърска степен, в сферата на избраната специалност, и да имат необходимия брой кредити от предишната си образователна степен.

Експертите съветват учениците, които имат амбицията да учат в Холандия, да започнат процеса на кандидатстване отрано или още отсега. За някои университети крайният срок за подаване на документите е 15 януари. Колкото по-рано студентите знаят къде ще продължат образованието си, толкова по-големи са шансовете да си намерят студентско настаняване на достъпни цени. 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg