EUR 1.9558
USD 1.8180
CHF 2.0126
GBP 2.3097
CNY 2.4996
you tube
mobile version

Казахстан очаква добри добиви от пшеница и ечемик

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Казахстан очаква добри добиви от пшеница и ечемик

mail11:40 | 11.07.2024прегледи 367 коментарикоментари 0


Прогнозите за добив от пшеница и ечемик в Казахстан значително надхвърлят 5-годишната средна стойност, докато тази за царевицата за зърно, за която току що започна сезонът, следва историческата тенденция, пише в изданието от юли на бюлетина на Съвместния изследователски център към Европейската комисия (JRC MARS Bulletin) - Глобална перспектива за Казахстан.

До момента влажните, студените и горещите периоди са оказали ограничено въздействие върху положителните перспективи за добив на зимни и пролетни зърнени култури.

Меките априлски условия позволиха ранен старт на сеитбената кампания на пролетна пшеница и пролетен ечемик, които по площ и производство са най-важните култури в Казахстан. 

През май по-студените от обичайните условия и валежи над средните в северната половина и източните райони на страната забавиха напредъка в сеитбата, поникването и началното развитие на пролетните житни култури.

Последвалите по-топли условия позволиха растежа и развитието на пролетните култури да наваксат изоставането в макрорегиона на Северен Казахстан, а нивата на почвена влага над средните обещават устойчив растеж през предстоящия период на цъфтеж.

Ситуацията обаче остава деликатна, тъй като ще са необходими достатъчно водоснабдяване и меки температури по време на периода на напълване на зърното, за да се реализира сегашният много висок потенциал за добив. Горещата вълна през юни повлия неблагоприятно на формирането на добива от зимна пшеница в северозападната част на страната, което е от по-малко значение на национално равнище. 

В Южен Казахстан пролетната сеитбена кампания напредна добре; зимните и пролетните зърнени култури показват напреднало фенологично развитие и натрупване на биомаса над средното, което повишава очакванията за високи добиви. 

Перспективата за царевица за зърно в съответствие с историческата тенденция

Царевицата за зърно се отглежда предимно в Южен Казахстан при поливни условия. Следователно средногодишните колебания в добивите обикновено са относително малки. Прогнозата за добива от царевица за зърно е над средната стойност и следва историческата тенденция.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg