EUR 1.9558
USD 1.6405
CHF 1.8066
GBP 2.1867
CNY 2.4940
you tube
mobile version

Италия узаконява нелегални заради реколтата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Италия узаконява нелегални заради реколтата

mail10:03 | 19.05.2020прегледи 353 коментарикоментари 0


Със задъхваща се икономика заради последиците от коронавирусната пандемия Италия се обръща към нелегалните имигранти за прибирането на реколтата, пише Bloomberg.

Въпреки засилването на антиимигрантските настроения през последните години министърът на земеделието Тереза Беланова успешно прокара противоречив план – да даде шестмесечни разрешения за работа на стотици хиляди мигранти без редовни документи от Африка и Източна Европа и да им позволи да помогнат с прибирането на реколтата.

Правителството на премиера Джузепе Конте одобри мярката в сряда въпреки противопоставянето на една от основните партии в управляващата коалиция, „Пет звезди“.

Италия е изправена пред огромен недостиг на сезонни работници в момент, когато Европейската комисия прогнозира, че икономиката й ще се свие с 9,5% тази година, а Bloomberg Economics предвижда спад с 13 на сто. Блокадите и затварянето на граници с цел борба с пандемията спират стотици хиляди чуждестранни работници, които обичайно пристигат в Италия всяка година през периода за прибиране на реколтата и участват в прибирането на над една четвърт от произведената в Италия прясна храна, отбелязва Investor.

„Не виждам никаква логика в противопоставянето на подобна законна и равноправна мярка“, заяви по време на пресконференция в сряда Беланова, която започнала да се занимава със земеделие на 14-годишна възраст. Преди време тя заплаши да се оттегли, ако кабинетът не одобри мярката.

Недостигът на работна ръка отвори вратата за мафията за създаването на обръчи от посредници между работниците и компаниите. Дирекция „Антимафия“, правителствената агенция, която се бори с мафията, твърди, че някои нелегални мигранти са били принудени да работят на черния пазар под контрола както на италиански, така и на чуждестранни посредници, известни като капорали.

„В Италия работниците с нередовни документи в полетата често са хора, които са превърнати в роби, живеят в нечовешки условия, отказани са им здравни грижи. Посредничеството означава престъпление, това е мафия“, заяви 61-годишната Беланова, която е бивш профсъюзен активист и се е борила срещу системата на посредничество между работниците и компаниите от края на 70-те години на миналия век.

„В италианското земеделие няма мръсни снабдителни вериги, но някои компании избират беззаконието и нечестната конкуренция и това вреди на хиляди стабилни компании, които избират качество на продукта, основано на конкуренцията“, допълни тя.

Имиграцията се превърна в емоционална тема в Италия, като популисткият лидер на партия „Лига“ Матео Салвини заяви през февруари, че вирусът е подчертал нуждата Италия да затвори пристанищата си за мигранти, пристигащи от Северна Африка. 15-месечният му мандат като вътрешен министър беше белязан от рязко засилване на антиимитрантската и антиислямската реторика, което се отплати в обществените допитвания.

Дълбоките страсти излязоха наяве миналата неделя, когато 24-годишната италианска хуманитарна работничка Силвия Романо, която беше държана за заложник в Африка 18 месеца, слезе от самолет със зелен мюсюлмански джилбаб (свободна дреха, носена от мюсюлманските мъже и жени – бел. ред.). Приемането й на исляма предизвика заплашителни коментари в социалните мрежи.

Извън политиката новата мярка, прокарана от Беланова, беше породена от необходимост и носи допълнителна полза – увеличава данъчните приходи в момент, когато дефицитът расте.

Сезонът за прибиране на плодовете и зеленчуците в страната като ягоди, праскови, ябълки, круши, киви, а по-късно през лятото и домати и грозде наближава.

Повечето от 370-те хиляди легални работници, които обичайно пристигат от чужбина, няма да дойдат тази година, а дори и да стигнат до страната, може да се наложи да останат под карантина. Само румънците са около 107 хил., сочат данни на асоциацията на италианските фермери Coldiretti.

Беланова отбелязва, че новата мярка на правителството е само началото. Тя призовава за създаването на дигитална система за свързване на търсенето и предлагането на селскостопански работници.

„Недостиг на хора за следващите кампании по прибиране на реколтата означава, че зеленчуците и плодовете ще бъдат оставени за изгният. Рискуваме повишаване на цената, докато разполагаемите доходи на много хора намаляват, срамно пилеене на храна и огромни щети за икономиката ни“, предупреждава Беланова.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg