EUR 1.9558
USD 1.6405
CHF 1.8066
GBP 2.1867
CNY 2.4940
you tube
mobile version

Италия създава нов държавен авиопревозвач

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Италия създава нов държавен авиопревозвач

mail16:35 | 12.10.2020прегледи 192 коментарикоментари 0


Четирима министри от левоцентристкото правителство на Италия подписаха указ за учредяване на нова национална авиокомпания на фона на очакваното спасяване от държавата на губещата "Алиталия" (Alitalia) с 3 милиарда евро, предаде ДПА. "Учредяването наново представлява първата стъпка към създаването на висококачествена транспортна компания, която да е конкурентна на международния пазар", се посочва в изявление на италианското финансово министерство от снощи, предаде БТА. Това бе "крайъгълният камък за съживяването на италианския въздушен трафик", се допълва в съобщението.

За последно "Алиталия" бе на печалба през 2002 година, а от май 2017 година е под административно управление, контролирано от държавата.

Посочени са и ключови мениджъри за новата авиокомпания. Те има срок от 30 дни да изготвят нов бизнес план, който трябва да бъде одобрен от Европейската комисия, отговаряща за политиката за държавните помощи в ЕС. Италианската министърка на транспорта Паола Де Микели заяви, че планът ще бъде с петгодишна перспектива и ще има за цел бъде избегнато значително свиване на дейността, без закриване на работни места и с флотилия от над 100 самолета спрямо 113 в момента.

Де Микели спомена във Фейсбук името "ИТАлиана" ("ITAliana") за новия превозвач, докато медиите залагат на "Алиталия Ита" ("Alitalia Ita"). Правителството уточни, че авиокомпанията с преобладаващо държавно участие ще бъде само временно явление.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg