EUR 1.9558
USD 1.8258
CHF 2.0456
GBP 2.3126
CNY 2.5162
you tube
mobile version

Исперих: Соларна станция за инвалидни колички и колела

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Исперих: Соларна станция за инвалидни колички и колела

mail06:55 | 10.06.2024прегледи 364 коментарикоментари 0


В Исперих вече има соларна станция за зареждане на електрически инвалидни колички, скутери, тротинетки и велосипеди. Тя е изградена по проект "Зелена енергия и енергийно ефективни решения в подкрепа на местната общност", реализиран от Сдружение "Електромобили за регионите - Исперих" с подкрепата на Община Исперих. Проектът е финансиран от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г., чрез Стратегията за Водено от общностите местно развитие на МИГ Исперих. 

Новата придобивка, намираща се в кв. "Васил Априлов" беше официално открита от кмета на Община Исперих Белгин Шукри. Събитието беше съпътствано с поздравление от детски формации, демонстрационно състезание за майсторско управление на електрически скутери и тротинетки, както и тест драйв на електрически автомобили в градска среда.

"Фотоволтаичната станция е единствената в страната, достъпна за безплатно обществено ползване от хора със затруднения в придвижването, ползващи електрически колички. Тя не отделя вредни емисии при производство на електроенергия", каза за БТА ръководителят на проекта Емилия Германова. По думите й достъпността до зелена енергия, чрез създадената автономна соларна зарядна станция в Исперих, ще допринесе за намаляване на социалната изолация на лицата със затруднения в придвижването, ползващи помощни електрически индивидуални средства.

Германова обясни, че в проектните дейности са участвали сдружение "Нов полет" от с. Малък Поровец, ученици от Профилираната гимназия "Васил Левски" в Исперих, доброволци от сдружението - бенефициент. "Идеята бе да се насърчи включването на младите хора от общината в дейности за опазване на околната среда, повишаване на ресурсната ефективност и смекчаване на последиците от изменение на климата“, каза още Германова. Тя добави, че в рамките на проекта са проведени 15 лектории с повече от 250 участници, в които ученици от по-горните класове са представили по достъпен начин тематиката за зеления преход, устойчивото развитие и адаптацията към климатичните промени на по-малките.

"В дните преди официалното откриване имаше и "Демонстрационни дни на зелената енергия" с участието на доброволци от Сдружение "Електромобили за регионите - Исперих" и Профилирана гимназия "Васил Левски", които раздаваха листовки с инструкции и обясняваха начина на зареждане на ползвателите", допълни Германова.

Снимка: Фейсбук


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg