EUR 1.9558
USD 1.6658
CHF 1.8243
GBP 2.1513
CNY 2.4871
you tube
mobile version

Имоти: Търсят се все повече къщи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Имоти: Търсят се все повече къщи

mail19:08 | 16.06.2020прегледи 304 коментарикоментари 0


Кризата с COVID-19 доведе до временен застой на имотния пазар във Варна и региона, но след края на извънредното положение търсенето и предлагането на жилища се възстанови. Около това мнение се обединиха участниците в първата онлайн дискусия на Imoti.net.

„През март и април бяха оттеглени около 40% от офертите, а купувачите намаляха с около 30% Но през май купувачите се върнаха почти на същите нива от преди кризата. Започнаха активно да се правят огледи и се възобнови търсенето, но предлагането все още се възстановява“, заяви Теодора Димитрова, председател на Съвета на директорите на „ЕРА БЪЛГАРИЯ“.  По думите ѝ има купувачи, които очакват спад на цените на имотите, което е причина част от продавачите да отлагат пускането на имотите си на пазара. 

Участниците в онлайн дискусията отчетоха, че търсенето на къщи извън големите градове продължава да нараства. В морската столица тази тенденция се е засилила след извънредното положение, наложено заради разпространението на коронавируса.

„Във Варна забелязваме едно значително увеличение на търсенето на къщи и вили. Ръстът е с между 60% и 70% повече спрямо същия период на миналата година. Нагласите на хората се промениха по време на извънредното положение и сега хората се оглеждат за жилище с двор. Това е една тенденция, която според мен ще повлияе на цялата 2020 година“, прогнозира Теодора Димитрова по време на дискусията, модератор на която беше мениджърът на Imoti.net Снежана Стойчева.

За завишения интерес към жилища извън града потвърдиха и от Пощенска банка, които отчитат ръст на запитванията за финансиране на подобни имоти. Според  Николай Лазаров, началник управление „Продажби индивидуално банкиране” в Пощенска банка, клиентите се интересуват от по-големи и качествени жилища.

Кризата с COVID-19 е довела до спад в сделките, които през април и май са достигнали нивата от 2019 година.

„Важно е да отбележим, че 2019 беше една успешна година за всички пазарни участници в този сегмент. Така че задържането на тези нива е един изключително добър сигнал за последващия период“, заяви Лазаров. По думите му клиентите са променили поведението си и бързо са се възползвали от каналите за продажба, които банката предлага, сред които видео консултирането, дистанционното подписване на договор за кредит, кандидатстването и одобряването по телефона

„Имаме жилищен кредит с опция „Флекси“, която позволява на клиентите два пъти в годината да увеличават, намаляват или пропускат вноска и тази услуга влезе в употреба на клиентите ни, както и кредитът с фиксирана лихва за целия период, който стартирахме в началото на 2020 година“, уточни Лазаров.

По отношение на наемите във Варна и региона експертите отчетоха, че заради отлива на студенти, наемите ще намалеят средно със 100 лв. Част от апартаментите, които се отдават под наем на хотелски начала, пък ще излязат на пазара за дългосрочно отдаване под наем, прогнозират брокери.   

„По отношение на посоката, в която ще се движат цените на недвижимите имоти в региона , е сложно да бъдат направени прогнози. В предишни години ръстът достигаше до 10%, нормално е този ръст да спадне, но много зависи от търсенето. Към момента имаме договаряне на цени в рамките на средно 10% надолу“, заяви Теодора Димитрова.

Председателят на Национална асоциация на строителните предприемачи (НАСП) – Георги Шопов припомни, че по време на кризи, цените на златото и имотите се покачват. „Не виждам обективни причини цените на имотите да намаляват. Това е сигурен остров за финансите на хората“, заяви той. Според анализите на НАСП кризата с COVID-19 е отложила във времето намерението за покупка на жилище, а не е причина за отказ от това намерение. „Последните три седмици виждаме не само връщането на предишните нива на огледи и подписване на договори от преди паузата, но дори по-голям обем спрямо същия период на миналата година“, заяви Шопов.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg