EUR 1.9558
USD 1.6133
CHF 1.8160
GBP 2.1976
CNY 2.4915
you tube
mobile version

Икономически новини от Румъния

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Икономически новини от Румъния

mail07:03 | 08.09.2020прегледи 555 коментарикоментари 0


Румънци са най-често пътуващите чужденци в България, показват данни на Националния статистически институт. Общо 149 108 румънци са били в България през месец юли, като 20 823 от тях са били командировани в страната. Това не е изненадващо, защото Румъния е вторият по големина търговски партньор на България, като стокообменът между двете държави е в размер на 3.68 млрд. лева. Освен за бизнес, България е предпочитано място и за почивка от румънските туристи. През месец юли 58 313 румънци са били на екскурзия или почивка в България. Други близо 70 хиляди са преминали транзитно или са били на гости в България.

***

Румъния разхлаби мерките, наложени заради пандемията от коронавирус. От 1 септември ресторантите и кафенетата на открито се връщат към нормален режим на работа. Театрите и кината ще работят с половината от капацитета си. Властите позволиха и организирането на концерти, фестивали и представления на открито с публика до 500 души, при спазване на дистанция и носене на маски.

***

Румъния е на второ място в страните от ЕС по добив на природен газ, се посочва в доклад на Генералната дирекция за енергетика на Европейската комисия. Въпреки спада в производството на природен газ с 23% за първото тримесечие на годината спрямо 2019 г., Румъния запазва втората си позиция сред страните-членки. Нидерландия е основният производител, със 7,2 милиарда кубически метра, а в Румъния са добити 2,5 милиарда кубически метра природен газ. В доклада се посочва още, че по отношение на потреблението, най-голямото увеличение се наблюдава в Малта - 20% и Португалия - 17%, а в Румъния, Латвия, Финландия и Словакия потреблението на газ е спаднало с повече от 20%.

Източник: Българо-румънска търговско-промишлена палата


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg