EUR 1.9558
USD 1.6551
CHF 1.8103
GBP 2.1642
CNY 2.3783
you tube
mobile version

Икономическите показатели за Q1

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Икономическите показатели за Q1

mail06:10 | 09.07.2019прегледи 447 коментарикоментари 0


По предварителни данни на МФ, растежът на Брутния вътрешен продукт на годишна база в България се ускорява до 4,8 % (по неизглaдени данни) през първото тримесечие на 2019 г., подкрепен от силния износ и публичното потребление.

Реалният растеж на производителността на труда достига 2,8 %, след силно ускоряване на производителността в промишлеността. Средната работна заплата възлиза на 1 208 лв. през първото тримесечие и се ускорява с 9,4 % в реално изражение на годишна база.

Излишъкът по текущата сметка е 1,1 % от прогнозния БВП през първото тримесечие. През април растежът на промишленото производство и продажбите се ускорява, както и на строителната продукция. През май показателят на бизнес климата отново се повишава, подкрепен от по-добра оценка в строителството и търговията на дребно.

Показателят за доверие на потребителите също се представя по-добре от преди месец, поради благоприятните очаквания на домакинствата за финансовото им състояние и общата икономическа ситуация в страната.

Годишната инфлация през май се забавя до 2,9 %, което се дължи на забавеното нарастване в цените на енергията и услугите. Регистрираната безработица продължава да намалява и достига до исторически най-ниското си равнище от 5,3 % през май. Бюджетният излишък възлиза на 2.3 % от прогнозния БВП към края на април.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg