EUR 1.9558
USD 1.7425
CHF 1.8411
GBP 2.1702
CNY 2.4661
you tube
mobile version

Изненадваща оставка в HSBC

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Изненадваща оставка в HSBC

mail07:34 | 06.08.2019прегледи 498 коментарикоментари 0


Банковият холдинг HSBC Holdings PLC съобщи, че неговият главен изпълнителен директор Джон Флинт е подал изненадващо оставка само 18 месеца, след като зае този пост, съобщава "Уолстрийт джърнъл".

Джон Флинт беше смятан за "безопасен" избор от борда на банката поради десетилетната си кариера в HSBC, като той успя да направи няколко промени в стратегията на кредитната институция по време на своя мандат.

Ръководителят на банковото поделение за търговско банкиране Ноел Куин ще поеме временна отговорност за ролята на изпълнителен директор, докато се извършва процедурата по избирането на нов шеф, съобщиха от HSBC.

"Взехме решението по взаимно съгласие. Във все по-сложната и предизвикателна глобална среда, бордът смята, че е необходима промяна, за да се възползваме максимално от възможностите пред нас", посочи председателят на борда на банката Марк Тъкър.

В свое изявление 51-годишният Флинт посочи, че е било привилегия да прекара цялата си кариера в HSBC, след като той се присъедини към кредитната институция още в колежа като стажант по международна мениджърска програма. "Съгласих се с борда, че днешните добри междинни резултати показват, че това е подходящият момент за промяна, както за мен, така и за банката", каза той, визирайки представения последен финансов отчет.

През първата половина на 2019-а година приходите на HSBC се повишиха със 7,6% спрямо година по-рано, достигайки 29,4 млрд. долара. В същото време печалбата преди данъци нарасна с 15% до 12,4 млрд. долара, докато коригираната печалба преди облагането с данъци се повиши с 6,8% годишно до 12,5 млрд. долара.

От HSBC заявиха, че Джон Флинт ще напусне поста си незабавно, но ще бъде на разположение да помогне на банката по време на прехода към ново ръководство.

Когато той започна работата си като изпълнителен директор в началото на 2018 година, от Джон Флинт се очакваше да подкара вълна на подобряващи се печалби, тъй като глобалните лихвени проценти започнаха да се покачват и положението на световната икономика изглеждаше "розово". Но тези очаквания се провалиха, когато водещите централни банки отново започнаха да понижават лихвените ставки, а геополитическото напрежение и в частност търговската война САЩ-Китай разтърсиха сериозно световните капиталови пазари.

Части от бизнеса на HSBC бяха подложени на сериозен натиск от търговското напрежение между Вашингтон и Пекин, което ограничи търговията и инвестициите за някои клиенти, макар и в ограничена степен, според самата банка. HSBC също така е изправена пред потенциално влошаване на приходите в британското си поделение от предстоящото излизане на Великобритания Европейския съюз и изостава от плановете си да подобри бизнеса си в САЩ.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg