EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Защо искат оставката министър Петкова?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Защо искат оставката министър Петкова?

mail13:30 | 06.02.2018прегледи 10652 коментарикоментари 0


Днес в МС се състоя среща на работодателските организации, които поискаха оставката на енергийния министър Теменужка Петкова, с премиера.

„Проведохме много ползотворна среща при премиера Борисов. Под неговото ръководство се разбрахме за промени и реформи в енергетиката, дори бих казал дълбоки реформи“, каза Делян Добрев,председател на Комисията по енергетика в НС, като изброи 3 основни договорени мерки.

Първата е свързана със законодателни промени, които ще извадят на свободния пазар производители на електроенергия, които до сега имаха преференциална цена за тази енергия – продаваха директно на НЕК, без да я продават на свободния пазар. Това са топлофикациите, когенерации, заводски централи и производители от възобновяеми енергийни източници над 5 мегавата“, посочи Добрев. По думите му след законодателни промени, за които е поставен срок началото на март, тези производители ще продават своята енергия на свободния пазар и ще имат договор, който ще компенсира разликата между пазарната цена и цената, която те имат като ангажимент по различни директиви от ЕС. Според Делян Добрев това несъмнено ще повиши ликвидността на свободния пазар на електроенергия в България и ще гарантира, че получаваме реалната, пазарна цена за нея.

Народният представител уточни, че втората мярка е свързана с дружествата в енергетиката. По думите му те ще предлагат на свободния пазар профилирана енергия, тоест отделно дневна и нощна електроенергия. „До сега тези дружества предлагаха на свободния пазар 24-часови профили, сега ще предлагат 12-часови дневни и нощни профили, за да може фирмите, които имат нужда от нощна енергия, да си купуват само нощна енергия и обратното“, обясни Добрев.

Той допълни, че третата промяна е свързана с така наречените „американски централи“ и също е много съществена. Добрев припомни, че към момента между ЕК и България върви комуникация за прекратяването дългосрочните договори за преференциална цена на енергията и задължително изкупуване. „Ангажимент на правителството ще бъде да забърза разговорите с ЕК, така че да може в един сравнително кратък срок ние да преформатираме тези договори и да ги прекратим“, каза Добрев, като уточни, че след като бъде постигнато споразумението, тези централи също ще продават електроенергията, която произвеждат на свободния пазар.

Преди няколко дни четирите работодателски организации - АИКБ, БСК, КРИБ и БТПП настояваха за оставката на енергийния министър Теменужка Петкова заради нейно изказване от края на миналата седмица. В него тя "си позволи в ефир да изрече серия от неистини, което говори или за целенасочено заблуждаване на общественото мнение, или за липса на професионализъм", пишат в мотивите си работодателите. Пред БНТ Петкова заяви, че държавата не може да влияе на свободния пазар на ток, "удобно пропускайки факта, че на същия този "свободен" пазар на практика участват само две дружества, собственост на държавата, чрез борса, също собственост на държавата".

В интервю за предаването "Преди всички" на БНР председателят на БТПП Цветан Симеонов обобщи някои от мотивите за исканата оставка:

Борсата се вижда, че не работи, не функционира така, както би трябвало да функционира една борса в условията на пазарна икономика. Нормална трябва да бъде, да създава възможност за конкуренция. Ако тя дава възможност търговците да изкупят малките количества, които се търгуват на борсата, много ясно е, че те, държейки в ръцете си всичкото електричество, формално казано, могат да диктуват цените.

Бихме очаквали да се проявява повече загриженост за бизнеса. В някои от изказванията на Теменужка Петкова се забелязва, че тя също е отчела съмнителното, твърде съмнителното единно вдигане на цените от търговците на ток и вместо да сезира компетентния орган – Комисията за защита на конкуренцията, тя проявява неприемлива за нас пасивност. 

Не се взимат мерки и по другия недостатък на нашия енергиен пазар – слабата свързаност на вътрешната мрежа с външни доставчици. По оценка на експертите това е около 7 процента, което не дава възможност, ако някой не е доволен от това, което се предлага, да се прибегне до услугите на външни доставчици на електричество. Тъй че при тези условия и ясно доказани недостатъци, да се твърди от министър Теменужка Петкова, че всичко е наред и че нищо няма какво повече да се направи, наистина отива извън рамките на търпението на бизнеса.

Предложили сме ясни мерки, които не са неосъществими, както твърди министър Теменужка Петкова, затова имам увереността, че в най-скоро време ще се случи диалог, изтъкна Цветан Симеонов.

От своя страна Националната Енергийна Камара, която обединява работoдателите - частни инвеститори в енергетиката и представляваме над 50% от инсталираните мощности и над 70% от заетите в частния сектор енергетика, е против исканата оставка. Това става ясно от тяхно съобщение до медиите.  "Реализираните от нас инвестиции надхвърлят 11 млрд. лв. и се равняват на 60% от всички преки чуждестранни инвестиции за периода 2010г. – 2016г. Нашите членове работят във всички сегменти на електроенергийния сектор – производство, търговия, разпределение и снабдяване, като произвеждат енергия чрез конвенционални и възобновяеми източници. Проблемите на енергийния сектор са ни добре известни, като нееднократно сме заявявали позиции и сме правили конкретни предложения за подобряване на инвестиционната среда, прозрачността, либерализацията на пазара и в подкрепа на финансовата стабилност на отрасъла. В този смисъл подкрепяме усилията на Правителството, насочени към модернизация и пълна либерализация на електроенергийния пазар. Вярваме, че спорните въпроси следва да бъдат обсъждани отговорно, аргументирано и при равнопоставеност на всички участници в процеса. Очакваме по време на българското председателство не дестабилизация и искания за оставки, а последователни усилия за защита интересите на българската енергетика в дискусиите по  Четвъртия енергиен пакет.", пишат от Камарата.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158