EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Засилва се търсенето на земеделска земя

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Засилва се търсенето на земеделска земя

mail12:45 | 10.01.2014прегледи 1160 коментарикоментари 0


Тази година се очаква нарастване на сделките със земеделски земи, прогнозира експертът в областта на недвижимите имоти и бивш председател на Национално сдружение "Недвижими имоти" Орлин Владиков. Предпазливи са прогнозите за общ ръст на сделките с недвижими имоти през тази година и единствено забележимо ще бъде активизирането на сделките в областта на земеделските земи,
каза Владиков и допълни, че очаква драстично да се увеличи търсенето на такива земи. Владиков напомни, че през 2013 година това беше единственият сегмент на пазара, отбелязал по-високи
нива в сравнение с предходната година. Очакванията за ръст на сделките със земя са базирани най-вече това, че в страната има добри условия за развитие на модерно земеделие, за което допринасят и европейските програми.
Миналата година цените на земеделските земи поскъпнаха между 10 – 13%, напомни експертът и отбеляза, че тази тенденция ще се запази. Най-високите цени на земеделски земи,  които сега се отбелязват, са в района на Дунавската равнина - Добрич, където има окрупнени масиви от житни култури и комасирани земи. В този район минималните цените надхвърлят  1000 лева за декар. Друга зона със стабилни цени е Тракийската низина - пловдивското, старозагорското, сливенското, пазарджишкото и ямболското поле, където има сериозни лозови,зеленчукови и плодови насаждения. Там цените се движат в рамките на 450 до 850 лева в зависимост от местоположението, големината на земята, наличието на водоизточник или хидромелиорация, близостта до път и др.
Продължава интересът към нашите земи от компании от Израел, Китай, Гърция, Турция и Русия. Не е спирал и интересът от Испания, прибалтийските републики и скандинавските страни.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg