EUR 1.9558
USD 1.6405
CHF 1.8066
GBP 2.1867
CNY 2.4940
you tube
mobile version

Запасите от петрол вес по-големи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Запасите от петрол вес по-големи

mail06:30 | 09.06.2020прегледи 324 коментарикоментари 0


Световните запаси от петрол през първото полугодие на 2020-а са се увеличили до 1,5 милиарда барела, а това е безпрецедентно равнище. Това съобщи министърът на енергетиката на Алжир и президент на конференцията на ОПЕК Мухамед Аркаб, цитиран от ТАСС. Той участва в срещата на министрите на ОПЕК, която се провежда чрез видеоконференция, предаде БТА.

ОПЕК се споразумя да удължи срока на сегашното съкращаване на добива с още един месец до края на юли, съобщи иранският министър на петрола Биджан Намдар Зангане, цитиран от ДПА. ОПЕК удължава намалението на добива от 9,7 милиона барела дневно с още един месец, каза Зангане във видео, качено от известния журналист Реза Занди.

Светът е много динамичен, възможно е възстановяването след пандемията да стане по-бързо, но за някои стоки може би ще са нужни месеци, прогнозира изпълнителният директор на Софийската стокова борса Васил Симов по БНТ. По думите му през последните 3-4 месеца е имало нещо като хаос на пазара заради незнанието какво ще стане на световните пазари. Всяко едно сътресение може да доведе до рязко изменение на цените. Така например след търговската война цената на петрола се срива до 19 долара на барел, обясни Васил Симов. През февруари-март започна едно успокоение около тази цена и светът си каза - добре, значи ще имаме евтин петрол.

През последните 2-3 седмици обаче цената на петрола твърдо пълзи нагоре. Вече барелът е 40 долара. Рязкото колебание на цената стъписва пазара, кара играчите да не знаят да купуват ли или да продават, допълни той. Прогнозата на Симов е, че петролът през летните месеци едва ли ще поевтинява. Търсенето на петролни продукти ще нарасне през следващите седмици. Очакванията му са цената малко да тръгне нагоре.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg