EUR 1.9558
USD 1.6230
CHF 1.7734
GBP 2.2664
CNY 2.4978
you tube
mobile version

Замъкът край Равадиново в световна класация

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Замъкът край Равадиново в световна класация

mail12:30 | 23.03.2021прегледи 1051 коментарикоментари 0


Британското издание нареди замъка край село Равадиново в класацията на 10-те световни забележителности, предлагащи виртуални турове във време на пандемия. Така българската забележителност се озова редом до безспорни архитектурни шедьоври, като Версай в Париж,  Къщата на Ан от Кливс в Източен Съсекс, Casa Batlló – творението на Антонио Гауди в Барселона, джамията-медресе на султан Барк в Кайро, и пр. Посочените в класацията обекти са от различни епохи и архитектурни стилове, но всички те предлагат виртуални разходки на всеки, който има достъп до интернет и желание да се потопи в една магическа реалност.

За разлика от останалите обекти в класацията обаче, замъкът „Влюбен във вятъра“ е построен наскоро и не веднъж бива окачествяван, като откровен кич. Въпреки това интересът към него е огромен! Да не говорим, че често отнася международни награди и оглавява престижни световни класации.

Авторите на класацията на The Guardian го описват по следния начин:

„През 1996 г. съмнителният български бизнесмен Георги Тумпалов /провъзгласил себе си за граф - бел.ред./ начертава с лопата кръст върху парче земя на Запад от черноморския град Созопол край брега на Черно море. Така той поставя началото на десетилетия усилен труд по реализирането на неговия мечтан фалшив средновековен дворец, наречен „Влюбен във вятъра“. Обиколка на градината му разкрива езера и палми, кули, обвити с пълзящи растения и огрени от българското слънце. Задръжте курсора на мишката върху „Какво да видите“ и се разходете във всеки един от кичозните интериори.

В случая не се предлага зумиране върху ренесансови портрети /подобно на другите замъци- бел.ред./, а по-скоро ще се насладите на вихреща се фантазия от стъклопис, бронзови скулптури и пурпурно кадифе на фона на саундтрак от птичи хор. И винарската изба, която представлява съчетание между пещера и банкетна зала, е в стил барок (с фалшиви паяжини върху рамките на картините). А синьо-сводестата рецепция  е зашеметяваща с изобилната позлата и … препарираните елени“ – коментара The Guardian.

източник: БНР


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg