EUR 1.9558
USD 1.6405
CHF 1.8066
GBP 2.1867
CNY 2.4940
you tube
mobile version

Жестоката съдба на Коледните гъски

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Жестоката съдба на Коледните гъски

mail06:35 | 19.12.2019прегледи 758 коментарикоментари 0


Печената гъска е за мнозина неразделна част от коледното меню. Само в Германия ежегодно се продават над 6 милиона гъски - в замразен вид или прясно заклани. Разнообразието в търговската мрежа е огромно, същото важи и за цените: от 4 евро за килограм, когато става дума за замразено месо, до 22 евро за прясно месо с биокачество.

„Когато си купувам гъска от евтините супермаркети на цена под 6 евро за килограм, мога да съм сигурен, че в краткия си живот тя е била скубана за перушина поне няколко пъти. От този гъши пух се печелят толкова много пари, че месото на въпросните гъски после може да се продава евтино", обяснява Юрген Щелпфлуг от организацията "Testwatch".

"Целите са осеяни с кървави рани"

Скубането на гъските е много жестока процедура, защото се прави без упойка. В ЕС тя е всъщност забранена, но има пролуки - когато скубането се извършва във времето, в което птиците сменят перушината си. Проблемът е в това, че смяната на оперението никога не се случва по едно и също време при всички гъски. Затова повечето животни преживяват адски мъки.

„При някои животни смяната на перушината е по-напреднала, отколкото при други. Затова птиците, чиито пера са все още здраво свързани с кожата, получават огромни рани. Виждал съм животни, които целите са осеяни с кървави рани. Много от птиците умират в резултат от това изтезание. Но високата цена на гъшия пух, а и на месото на оцелелите, явно оправдава средствата", разказва германският активист Фридрих Мюлн, който е посетил множество гъши ферми в Източна Европа.

В естествени условия гъските живеят до 30 години

Друга жестока практика е угояването на гъските за производството на деликатесния гъши дроб. "Машината вкарва в стомаха на гъската голямо количество царевична каша. Под налягане. И така по няколко пъти на ден", казва Фридрих Мюлн, който неведнъж е наблюдавал мъчителната процедура. В България, Унгария и Франция тя е съвсем легална.

Нечовешко

Д-р Ана Кирхнер от германския Съюз за защита на животните обяснява, че угояването причинява болезнени рани по хранопровода на гъската. Освен това птиците се разболяват поради факта, че черният им дроб увеличава обема си 10 до 12 пъти. В Германия е забранено както скубането без упойка, така и угояването за гъши дроб. "Но това е доста цинично, като имаме предвид, че тук се продават такива продукти от Франция, Унгария или България", казва Юрген Щелпфлуг от "Testwatch".

А природозащитникът Фридрих Мюлн добавя, че не бива да се забравя и съдбата на работниците в източноевропейските ферми. По думите му, повечето от тях са подложени на нечовешка експлоатация. "Тези хора вършат най-мръсната работа, получават мизерни пари и съсипват здравето си. По месото на коледните гъски лепне и тяхното страдание", казва Мюлн./Дойче Веле


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg