EUR 1.9558
USD 1.6658
CHF 1.8243
GBP 2.1513
CNY 2.4871
you tube
mobile version

ЕЦБ стартира пандемична програма

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕЦБ стартира пандемична програма

mail07:45 | 23.03.2020прегледи 6336 коментарикоментари 0


Европейската централна банка стартира нова, разширена програма за закупуване на финансови активи в опит да успокои финансовите пазари, докато властите в отделните държави на стария континент се борят срещу опустошенията, които епидемията от коронавирус нанася върху икономиката.

На спешно заседание ЕЦБ реши, че ще закупи до края на настоящата година държавни и частни облигации, както и търговски ценни книжа на обща стойност до 750 млрд. евро. Новата програма за "количествени улеснения" ще бъде известна като Спешна пандемична програма за покупки (PEPP).

Централната банка отбеляза, че е решила "да започне нова програма за временно изкупуване на ценни книжа от частния и публичния сектор, за да се противопостави на сериозните рискове за механизма на трансмисия на паричната политика, провеждана от ЕЦБ, и на рисковете за икономическите перспективи пред еврозоната, породени от избухването и ескалиращото разпространение на коронавирус Covid-19".

ЕЦБ добави, че покупките по новата програмата ще се извършват до края на 2020 г. и ще включват всички категории активи, отговарящи на изискванията на съществуващата програма за закупуване на активи (APP), известна като "количествени улеснения".

Извънредното решение на ЕЦБ следва предприетите спешни действия от Федералния резерв на САЩ, като глобалните централни банкери се опитват да ограничат сривовете на финансовите пазари, които рискува да допринесат за по-нататъшно разрушаване на световната икономика и в опит да смекчат резкия спад на бизнес активността.

Тъй като голяма част от Европа е блокиран на фона на епидемията от коронавирус, икономическата активност почти спря, а трусовете на финансовите пазари в крайна сметка предвещават дълбока рецесия, равна на тази през световната финансова криза от 2008 г.

"Извънредните времена изискват извънредни действия", заяви управителят на ЕЦБ Кристин Лагард."Няма лимити за нашата ангажираност към еврото. Решени сме да използваме пълния потенциал на нашите финансови инструменти в рамките на мандата ни".

Покупките на облигации ще продължат, докато "кризисната фаза" на епидемията от коронавирус не приключи, подчерта ЕЦБ и добави, че за пръв път ще бъдат допускани и покупките на нефинансови търговски ценни книжа.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg