EUR 1.9558
USD 1.6133
CHF 1.8160
GBP 2.1976
CNY 2.4915
you tube
mobile version

ЕЦБ: Слаби печалби на банките

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕЦБ: Слаби печалби на банките

mail12:09 | 27.11.2020прегледи 432 коментарикоментари 0


Пандемията от коронавирус продължава да надвисва върху икономическото възстановяване на еврозоната, а печалбите на банките засега ще останат слаби, заяви Европейската централна банка в своя "Преглед на финансова стабилност" за ноември.

"Въпреки повишената устойчивост на банките от еврозоната след световната финансова криза преди десетилетие, слабите перспективи за рентабилност продължават да тежат върху оценките на банките", каза ЕЦБ, като добави, че настоящите очаквания за евентуално връщане през 2022 г. към нивата на печалба от преди пандемията също могат да бъдат преразгледани в низходяща посока поради "скорошното възраждане на коронавирусните инфекции и новите мерки за ограничаване на заразата".

С оглед на това ЕЦБ отбеляза, че банките от еврозоната вероятно ще трябва да заделят повече средства, за да поемат загубите, когато правителствената пандемична подкрепа приключи и икономиката започне да се бори със значително увеличен дълг.

Заделените провизии за покриване на загуби по заемите за компаниите са по-ниски от предишните кризи и по-ниски от тези, наблюдавани в САЩ, заяви ЕЦБ в своя "Преглед на финансовата стабилност". Това е отчасти защото мерките на европейските правителства и на централната банка намаляват рисковете от необслужвани кредити и отчасти поради слабата рентабилност на банките.

Притеснението е, че след като бъде изтеглена настоящата спешна финансова помощ, някои компании няма да могат да покрият задълженията си, поставяйки по този начин заемодателите под нов стрес.

"Банковите провизии са се повишили, но изглеждат оптимистични в някои случаи“, заяви вицепрезидентът на ЕЦБ Луис де Гиндос. "Гаранциите и мораториумите може да са удължили времето, необходимо на слабите икономически резултати да се превърнат в загуби по отпуснатите заеми".

ЕЦБ предупреждава за рисковете, ако бъдат спрени прекалено рано бюджетните помощи в еврозоната, тъй като това може да забави икономическото възстановяване и да тласне към неплатежоспособност компаниите, засегнати от ограничителните мерки заради пандемията от коронавирус.

След спешно отпуснатите от правителствата милиарди евро в подкрепа на икономиката, едно внезапно прекратяване може да доведе до по-тежко свиване на икономиката, отколкото през първата вълна от пандемията, посочва ЕЦБ в шестмесечния си доклад за финансовата стабилност.

Ако помощите спрат внезапно, най-засегнатите от ограниченията компании, като ресторантьорството, могат да се изправят пред тежки проблеми с платежността или по-трайни дисбаланси на икономическия си модел, докато останалата част от икономиката ще се подобрява, допълва финансовата институция на еврозоната.

Тази опасност от верижни фалити се изостря допърлнително, тъй като много компании, домакинства, но също и държави се оказват силно задлъжнели в резултат на първата вълна от пандемията, изтъкват централните банкери.

ЕЦБ също така подчерта надценените оценки при някои цени на активите, което увеличава риска от внезапен спад, който да удари финансовата система. Това повтаря предупрежденията на Федералния резерв и на Международния валутен фонд от по-рано този месец за риска за финансовите пазарите, ако негативното икономическо въздействие на коронавируса се влоши.

Държавно-гарантираните заеми, "ваканциите" за изплащане на дълга и отлагането на данъчните плащания са ключови за преодоляването на най-голямата рецесия в мирно време от почти век, позволявайки на компаниите да продължат да плащат заплати и да поддържат паричните потоци по време на въвежданите принудителни локдауни.

ЕЦБ даде възможност за подобна фискална помощ, като поддържа рекордно ниски лихвени проценти с изключителни парични стимули и планира да засили действията си отново през декември. Тя също така предостави на банките регулаторни облекчения, в замяна на което поиска от тях да спрат изплащането на дивиденти поне до края на тази година.

Що се отнася до растежа на икономическата активност в еврозоната, ЕЦБ отбеляза, че не се очаква до 2023 г. тя да надвиши нивата преди пандемията. Ако обаче ваксината срещу Covid-19 се появи в близко бъдеще, растежът на БВП може да се ускори по-рано от предвиденото към момента, допълни централната банка на еврозоната.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България влезе в ERM 2 със сегашния курс

19:21 | 07-10-20 | 1352