EUR 1.9558
USD 1.6624
CHF 1.8175
GBP 2.1651
CNY 2.3806
you tube
mobile version

ЕЦБ отпусна 1,31 трлн. евро заем на банки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕЦБ отпусна 1,31 трлн. евро заем на банки

mail16:30 | 23.06.2020прегледи 267 коментарикоментари 0


Банките от еврозоната взеха назаем рекордните 1,31 трилиона евро от ЕЦБ, възползвайки се от отрицателните лихвени проценти, за да посрещнат нарастващото търсене на кредити от компании, засегнати от най-дълбоката в историята рецесия в резултат на Covid-19.

Стартирани преди шест години, целевите операции на ЕЦБ за дългосрочно рефинансиране на банките (TLTRO) бяха преработени по-рано тази година, за да помогнат на икономиката на еврозоната да се справи с коронавирусната криза. През април ЕЦБ взе решение да предоставя рефинансиране на банките при супер облекчени условия, като лихвата по тригодишните заеми беше определена на минус 1%.

На TLTRO аукциона ЕЦБ предостави свежо финансиране на търговските банки от еврозоната в размер на рекордните 1,31 трлн. долара, което беше в рамките на очакваното от анализатори, търговци и икономисти.

Въпреки че предоставените заеми бяха повече от два пъти по-големи от всички предишни подобни операции на ЕЦБ, нетната сума е далеч по-малка, тъй като най-вероятно търговските банки прехвърлиха около 750 млрд. евро от по-ранно финансиране от ЕЦБ чрез TLTRO към новопредоставените заеми, за да се възползват от рекордно ниската отрицателна лихва.

Търгът не е отрази съществено на облигационния пазар на еврозоната.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg