EUR 1.9558
USD 1.6658
CHF 1.8243
GBP 2.1513
CNY 2.4871
you tube
mobile version

ЕС: 4 страни все още с визи до САЩ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС: 4 страни все още с визи до САЩ

mail14:30 | 15.07.2020прегледи 249 коментарикоментари 0


Гражданите на четири държави членки все още се нуждаят от виза, за да пътуват до САЩ. Евродепутатите призовават Комисията да предприеме мерките, предвидени в законодателството на ЕС, за да гарантира пълната реципрочност на визите.

С 37 гласа „за“, 21 „против“ и 6 „въздържал се“ комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) прие във вторник проект на резолюция, призоваващ Европейската комисия да представи делегиран акт, който да отмени за 12 месеца безвизовия режим с ЕС за американски граждани, както е предвидено в така наречения механизъм за реципрочност.

България, Хърватия, Кипър и Румъния са четирите държави от ЕС, чиито граждани не могат да влизат на територията на САЩ без виза, докато останалите граждани на ЕС са освободени от това изискване за краткосрочен престой (до 90 дни за период от 180 дни). Гражданите на САЩ също пътуват без визи за ЕС при краткосрочен престой.

Съгласно законодателството на ЕС, ако трета страна не отмени изискванията за виза в рамките на 24 месеца от официалното уведомление за неспазване на принципа на реципрочност, Европейската комисия трябва да приеме делегиран акт, който да отмени безвизовия режим за гражданите на тази страна за период от 12 месеца. Както Европейският парламент, така и Съветът могат да възразят срещу такъв делегиран акт.

Въпросът за нарушението на принципа на реципрочност за гражданите на България, Хърватия, Кипър и Румъния, беше официално повдигнат на 12 април 2014 г. (по това време Полша също беше в този списък, но от 2019 година полските граждани могат да пътуват безвизово до САЩ), т.е. крайният срок за ответни действия от страна на Европейската комисия изтече на 12 април 2016 г.

Европейският парламент вече поиска от Европейската комисия да следва правилата на европейското законодателство в резолюция, приета през март 2017 г.

Евродепутатите подчертават, че „въпросът се отнася (...) до солидарността между държавите членки на ЕС“, но е също така и „институционален, тъй като Парламентът и Съветът понастоящем са лишени от правото“ на адекватно участие в прилагането на механизма за реципрочност.

Проектът на резолюция също така подчертава, че повторното въвеждане на визовите изисквания за гражданите на САЩ би било ефективно само в случай, че Парламентът или Съветът не възразят срещу делегирания акт (член 290, параграф 2 от Договора за функционирането на ЕС).

Следващи стъпки

Незаконодателната резолюция ще бъде обсъдена в бъдеща пленарна сесия на ЕП по повод на въпрос с искане на устен отговор към Европейската комисия, който беше приет от комисията за граждански свободи във вторник (с 40 гласа „за“, 21 гласа „против“ и 5 „въздържал се“).


Тагове: САЩ, визи
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Туризъм: София е младежка дестинация

07:55 | 04-03-19 | 3317