EUR 1.9558
USD 1.6103
CHF 1.7734
GBP 2.2734
CNY 2.4959
you tube
mobile version

ЕС с мащабна схема за еко земеделие

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС с мащабна схема за еко земеделие

mail16:35 | 26.10.2020прегледи 247 коментарикоментари 0


Министрите на земеделието на Европейския съюз се споразумяха да отделят  част от масивния бюджет за земеделска политика на ЕС за програми, които защитават околната среда, съобщава Ройтерс.

ЕС е към края на двугодишната борба за преразглеждане на своята селскостопанска политика, за да се опита да я приведе в съответствие с ангажиментите на съюза по отношение на изменение на климата, като същевременно подкрепя поминъка на фермерите.

Селскостопанската политика като цяло ще използва приблизително една трета от бюджета на ЕС в общ размер от 1,1 трилиона евро за периода 2021-2027 г., който ще бъде разделен между директни плащания за фермери и друга подкрепа за развитие на селските райони.

Министрите се съгласиха, че 20% от плащанията за фермери ще бъдат предназначени за зелени схеми като биологично земеделие или агролесовъдство. Земеделските производители няма да имат достъп до парите за други цели.

Новата политика ще започне от 2023 г., като министрите се договориха за двугодишна пилотна фаза за зелените схеми, което означава, че те ще станат задължителни от 2025 година. Някои държави изразиха опасения, че обвързването на пари с екологични цели би означавало парите да останат неизразходвани.

"Не можем просто да оставим на държавите членки да решат дали да се използват екосхеми и ако да, какви пари ще бъдат предоставени“, заяви германският министър на земеделието Юлия Кльокнер, която председателства днешната среща.

Тъй като земеделските обекти представляват 40% от цялата земя в рамките на ЕС, земеделието има голямо влияние върху здравето на естествените местообитания в Европа.

Земеделието е най-често цитираната заплаха за природата в Европа на фона на интензивни земеделски техники, включително пестициди и напояване, съобщи в понеделник Агенцията за околната среда на ЕС.

Според еколози пък делът от 20% за зелените схеми е твърде нисък.

"Земеделските министри продължават до голяма степен фермерска политика, която ще хвърля парите на данъкоплатците върху замърсяващото, индустриализирано земеделие поне до 2027 г.“, заяви старшият политически директор на WWF Джабер Руис.

Преговорите за земеделска политика не завършват с постигната в сряда сделка. Сега страните от ЕС трябва да постигнат споразумение с Европейския парламент и Европейската комисия относно конкретните правила, като се очаква евродепутатите да гласува политиката през настояща седмица.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg