EUR 1.9558
USD 1.8039
CHF 1.8380
GBP 2.3505
CNY 2.5817
you tube
mobile version

ЕС намалява помощ за Турция?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС намалява помощ за Турция?

mail06:35 | 21.01.2020прегледи 800 коментарикоментари 0


ЕС намалява значително предприсъединителната помощ за Турция през тази година заради газовия спор в Средиземноморието и военната офанзива на Анкара в Сирия, предаде ДПА.
Съкращенията не засягат плащанията, които Европейският съюз извършва към Турция по силата на споразумението за бежанците, съобщиха вестници, които са част от германската медийна група Функе, позовавайки се на писмо до Европейския парламент от върховния представител по въпросите на външната политика и сигурността Жозеп Борел.
Европейският съюз е решил да намали първоначално планираната сума за 2020 г. със 75 на сто, пише в писмото на Борел.
Според Европейската комисия Турция ще получи само 168 милиона евро /186 милиона долара/ финансиране по Инструмента за предприсъединителна помощ /ИПП/. От тази сума 150 милиона евро са предназначени за укрепване на демокрацията и върховенството на закона, а останалите 18 милиона евро - за развитие на селските райони.
Предприсъединителната помощ на ЕС има за цел да подпомогне страните кандидатки в процеса на реформи и да подобри тяхната конкурентоспособност. Преговорите за присъединяване на Турция към ЕС обаче са преустановени от години.
Борел оправда съкращенията, като посочи нерегламентираните сондажи на газ от Турция край бреговете на Кипър и военната операция на Турция в Североизточна Сирия, която започна през октомври.

 Жозеп Борел не е изпращал писмо до Европейския парламент с искане за допълнително орязване на средствата по инструмента за предприсъединителна помощ за Турция, съобщават от европейската служба за външна дейност. 

"Всички медийни интерпретации, свързващи факти и цифри, споменати в отговора със събитията в момента и дори с провеждащата се днес конференция за Либия са изцяло погрешни и заблуждаващи. Намаляването на средствата за Турция започна през 2017-та година. Последното решение по въпроса е направено от Съвет "Външни работи" на 15 октомври миналата година, с което бе подкрепено предложението на Европейската комисия за намаляване на средствата по инструмента за предприсъединителна помощ за Турция за 2020-та година", се уточнява в съобщението.

В него се посочва, че няма нови или скорошни решения на бюджетна организация на ЕС за преразглеждане на предприсъединителната помощ извън взетите решения миналата година.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg