EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Енергийна борса най-рано през 2011

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Енергийна борса най-рано през 2011

mail15:02 | 21.05.2010прегледи 3445 коментарикоментари 0


Създаването на енергийна борса в България е оправдано, ако има достатъчни количества ток, които се търгуват по свободни цени, и при конкуренция между доставчици и купувачи, каза икономическият министър Трайчо Трайков. За изпълнение на необходимите нормативни, регулаторни
и технически условията ще е необходимо време до втората половина на 2011 година.
Наличието на електроенергийна борса като организирано място за търговия с електрическа енергия ще позволи необходимата прозрачност в ценообразуването, гъвкавост в договарянето, гарантирани плащания чрез кредитна институция, обявяване на референтна пазарна цена, максимално използване на между системните преносни капацитети и възможност за едновременно разпределяне на енергия и капацитет.
Министърът посочи, че в края на миналата година е започнал финансиран от Норвегия съвместен проект за създаване на европейски модел на електроенергиен пазар и приложението му в България. Проектът се очаква да завърши през ноември, като резултатите от него ще бъдат и основата за вземане на решение за най-подходящата форма за организиран пазар на енергия у нас, допълни Трайков. Ще се определя между две възможности - дали това да бъде самостоятелна национална борса, или страната да се включи към някоя от вече опериращите борси в региона.
Готов е проект на нови правила за търговия с електрическа енергия, в който е включен и раздел за търговия на електроенергийна борса. По отношение на  техническото обезпечаване се работи по внедряване и разширяване на системата за администриране на пазара, като в началото на следващата година се планира тестване на модул "Обработване на оферти на организиран пазар", допълни министърът.
Той посочи, че се анализира необходимостта от промени в съществуващата нормативна и регулаторна рамка, които да обезпечат по-голям процент от търгуваните количества електрическа енергия в страната да бъдат осъществявани чрез борсата. Според министъра при съществуващите условия най-голяма пречка за създаването на борса би могла да се окаже липсата на достатъчна ликвидност.
Сред организационните задачи, от които зависи създаването на борсата, е преструктурирането на електроенергийния системен оператор в съответствие с третия либерализационен пакет. На второ място е създаването на структура за управление на борсата.
От август 2009 г. до май 2010 г. се наблюдава рязко намаляване на потреблението на електрическа енергия и спадане на цените както на регионалните, така и на международните пазари. Като част от общоевропейската енергийна система, за България не са без значение ценовите равнища в съседните страни, енергийните потоци са двупосочни и влияят на пазарната ситуация, което неминуемо ще даде отражение на продажбите на българските производители.
Продажбите на електрическа енергия за вътрешния и външния пазар, реализирани на свободния пазар за първите четири месеца на 2010 г.,  са намалели с 4,14% спрямо същия период на миналата година. Спадът в приходите за същия период е 11,5%. Това е няколко пъти по-малко от общия спад на пазарните цени в региона, който е повече от 55%.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg