EUR 1.9558
USD 1.6133
CHF 1.8160
GBP 2.1976
CNY 2.4915
you tube
mobile version

Електронергията от „Ден напред“ със силен ръст

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Електронергията от „Ден напред“ със силен ръст

mail13:10 | 04.08.2020прегледи 857 коментарикоментари 0


Близо 7 пъти повече електрическа енергия или 1505 GWh са търгувани на пазар „Ден напред“ през юли тази година в сравнение със старта на този сегмент през януари 2016 г., отчита Българска независима енергийна борса (БНЕБ). През петата година от функционирането си, този сегмент се утвърди като най-предпочитан от търговските участници и почти всеки месец отбелязва рекордни изтъргувани количества енергия.

В сравнение с юли 2019 г. увеличението на търгуваните обеми е двойно, а спрямо юни 2020 г. –с 42 на сто.

„Добрите резултати се дължат както на усилията на всички търговски участници и институции, свързани с процеса на либерализация и обединяване на електроенергийните пазари в Европейския съюз, така и на благоприятните законодателни промени през последните години, които съвкупно гарантираха прозрачност, равнопоставеност, недискриминация и сигурност за играчите на пазара на електрическа енергия“, каза Константин Константинов, изпълнителен директор на БНЕБ.

След силния ръст на броя на регистрираните участници през първите три години на функциониране на пазара „Ден напред“, в момента активните участнициса 81. Броят им надвишава този в повечето държави в региона, което е една от предпоставките за постигане на справедливи референтни цени.

В същото време се счита, че максималният брой на активните пазарни участници е почти достигнат, като се има предвид степента на либерализация и съществуващата законова рамка в страната ни. Огромното значение на пазарния сегмент „Ден напред“ се доказва от рязкото увеличение на дела на търгуваната енергия на този сегмент спрямо общата консумация.

Постигнатите ценови нива на сегмента са най-представителната информация за състоянието на електроенергийния пазар. Подписаното през юни 2019 г. споразумение между БНЕБ и European Energy Exchange (EEX), на базата на което EEX използва постигнатите на пазара „Ден напред“ клирингови цени и стартира предлагането на финансови фючърси за електроенергия с произход България, е международно признание за високото ниво на представителност и ефективното функциониране на сегмента.

Актуална статистическа и аналитична информация за пазар „Ден напред“ на БНЕБ, може да бъде намерена в статията на: http://www.ibex.bg/bg/известия/новини/пазар-ден-напред-прозрачност-ликвидност-доверие.html


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България влезе в ERM 2 със сегашния курс

19:21 | 07-10-20 | 1363