EUR 1.9558
USD 1.6107
CHF 1.8128
GBP 2.2050
CNY 2.4903
you tube
mobile version

ЕК подготвя списъци с мита

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК подготвя списъци с мита

mail14:32 | 22.03.2018прегледи 4761 коментарикоментари 0


В края на миналата седмица европейските власти, базирани в Брюксел, публикуваха два списъка с американски продукти, които ще бъдат обект на митнически тарифи, ако президентът на САЩ Доналд Тръмп наложи увеличение на митата за внос на стомана и алуминий от ЕС, съобщава сайтът www.Politico.eu.

Висш европейски служител заяви пред електронното издание, че списъкът с контрамерки е предложен за "консултация със заинтересованите страни" и добави, че общата стойност на американският внос, който може да бъде засегнат, ще достигне 6,4 млрд. евро.

ЕК се налага да действа в момента, за да бъде гарантирано, че ще уведоми Световната търговска организация (СТО) в срок от 90 дни, но решението дали да бъде активиран предложения списък ще бъде взето едва след три месеца, посочва Politico.

Част А от списъкът включва продукти на стойност 2,8 млрд. евро, за които ЕС може да въведе митнически тарифи от 25% във всеки един момент, след като представи този списък през СТО, посочи неназован европейски представител.

Част Б изброява продукти, които ще могат да бъдат обект на нови мита едва след три години. Това е така, тъй като правилата на Световната търговска организация позволяват незабавни контрамерки само в такъв обем на търговия, за който износът на стомана от ЕС в посока САЩ не се е увеличил през последните години.

Междувременно "Уолстрийт джърнъл" , цитиран от БНР, съобщава, че 45 търговски асоциации в САЩ са изпратили съвместна петиция до Доналд Тръмп, в която умоляват американския президент да спре планираното въвеждане на мита за китайски стоки.

В писмото организациите посочват, че "тарифите ще предизвикат верижна реакция с отрицателни последици за американската икономика, предизвиквайки ответни контрамерки, задушаване на износна на американската селскостопанска продукция, на експорта на услуги и повишаване на разходите за бизнеса и потребителите".

Вместо подобни митнически тарифи, асоциациите настояват администрацията на Тръмп да работи с другите държави, за да се притисне Пекин да бъде сложен край на ограниченията за чуждестранните фирми в Китай.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg