EUR 1.9558
USD 1.6624
CHF 1.8175
GBP 2.1651
CNY 2.3806
you tube
mobile version

Екс шефът на НЕК: Имаше натиск върху мен

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Екс шефът на НЕК: Имаше натиск върху мен

mail15:15 | 05.08.2019прегледи 457 коментарикоментари 0


Оставям НЕК в много добро финансово състояние, с над 30 млн. лв. печалба, коментира на пресконференция освободеният изпълнителен директор на компанията Петър Илиев. Отстраняването му е в резултат на това, че има много недоволни от неговата честност и работа в интерес на гражданите, допълни той. Оказва се, че върху Петър Илиев са се опитали да окажат натиск различни институции, но по думите му той не се е поддал на този натиск. Според него подобни действия застрашават и националната сигурност, тъй като да блокираш свободния пазар на електроенергия не е особено трудно и струва „само 140 хил. лв.“

Целта на бившия изпълнителен директор на НЕК Петър Илиев е била да ограничи напразното изнасяне на електроенергия и съответно пари от България, защото по този начин намаляваме цената на тока в държави като Румъния, Унгария и Гърция. Той не е против да се изнася електроенергия, а е против при изнасянето й да се изнасят и едни пари, които биха били в полза на България. Цената на тока, която КЕВР определя е около 100 лева, а при нас тя е 3 пъти по висока. Над 1 млрд. лв. пари на българските граждани изтичали при износа на ток за година, уточни той.

Според Петър Илиев това е така, защото няма правила на пазара и всеки продава на себе си, а реално в България има дори излишен ток, който ние не използваме, и въпреки това страдаме от липса на ток.
Засегнат бе и въпросът за АЕЦ „Белене“, който вече от месеци се върти в общественото пространство. Петър Илиев поясни, че се очаква да има много сериозни оферти от Русия и Китай, но все още нищо не е окончателно, а се очаква и по-малки инвеститори да се включат, но няма яснота по въпроса.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg