EUR 1.9558
USD 1.6551
CHF 1.8103
GBP 2.1642
CNY 2.3783
you tube
mobile version

ЕК:Балансирани рискове пред българската икономика

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК:Балансирани рискове пред българската икономика

mail14:05 | 09.05.2019прегледи 828 коментарикоментари 0


Европейската комисия намалява леко прогнозата си за развитието на икономиката на България за 2019 година. Докато в зимната си прогноза очакванията бяха за ръст на брутния вътрешен продeкт (БВП) за настоящата година от 3.6 на сто. Сега анализаторите от Брюкселм очакват БВП да забави ръста си до 3.3 на сто и да се разшири до 3.4 на сто през следващата 2020 година.

Ревизиран е и ръстът за 2018 г. на българския БВП до 3.1% (спрямо 3.2 на сто). Като основен двигател за забавянето се посочва по-слабият износ, който се дължи на намаленото търсене от големите търговски партньори на страната в ЕС и Турция.

Вътрешно търсене ще продължи да се разширява през 2019 година, но с по-бавни темпове поради по-умереното частно потребление. Потребителското доверие остана слабо в първите няколко месеца на 2019 г., което предполага по-предпазливо поведение по отношение на разходите през годината.

Въпреки това благоприятните тенденции на пазара на труда се очаква да подкрепят  разходите на домакинствата чрез по-високи реални заплати. Предвижда се инвестициите да останат високи.

Износът се възстановява, като еднократните ефекти на 2018 г. намаляват. Този тренд се очаква да се запази, дори ако потиснато търсене от основните търговски партньори продължи да тежи върху износа.

Рисковете за прогнозата за растежа са като цяло балансирани. В посока нагоре може да повлияе частното потребление, ако нарасне по-бързо от очакваното, при условие че трудовият пазар се затяга още повече и доверието на потребителите се подобрява. Основният риск от понижение е възможността за рязко свиване на големи експортни пазари.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg