EUR 1.9558
USD 1.6551
CHF 1.8103
GBP 2.1642
CNY 2.3783
you tube
mobile version

Евробанкнота с лика на Ататюрк

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Евробанкнота с лика на Ататюрк

mail14:59 | 28.01.2019прегледи 344 коментарикоментари 0


Европейската централна банка е отпечатала евробанкноти с нумизматична стойност с лика на Мустафа Кемал Ататюрк, основателя на съвременната светска Република Турция. Проектът за евробанкнотите е бил изготвен от турски нумизмати. 

Еврото с лика на Ататюрк няма да бъде предназначено за търговски цели, а ще се ползва за рекламиране на турския туризъм и като нумизматична ценност, уточнява информационната агенция Ихляс (ИХА).

Известен турски специалист по нумизматика Йозгюр Хонаш разказа, че идеята се зародила, след като негов колега му се обадил и поискал съдействие за начинанието.

"В първия момент се поколебах, помислих си защо й е на Европейската централна банка да отпечатва турски банкноти. И въпреки че имах съмнения, реших все пак да опитаме", казва той.

Инициаторите предложили проект за банкнотата по дизайн на холандеца Кристиан Петерман и не след дълго той бил одобрен. Три седмици по-късно отпечатаха евробанкнотите с лика на Ататюрк, похвали се Хонаш. Отпечатани са били пет хиляди броя от тези банкноти.

Хонаш посочи, че имат планове да предложат и други нумизматични банкноти по темите Чанаккале (символ на победата на турската армия в защита на отечеството при разпада на Османската империя през 1916 г.) и опита за преврат на 15 юли 2016 г. За реализирането на тези проекти те очакват одобрение от президента Реджеп Тайип Ердоган. Приходите ще бъдат предоставени на ветераните от войните и на Дружество "15 юли", допълни специалистът.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg