EUR 1.9558
USD 1.6529
CHF 1.8150
GBP 2.1418
CNY 2.4403
you tube
mobile version

ЕБВР: Без оптимизъм за Турция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕБВР: Без оптимизъм за Турция

mail14:39 | 05.11.2018прегледи 508 коментарикоментари 0


Икономическото възстановяване продължава в повечето страни, в които Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) инвестира. Има обаче рискове, произтичащи от напрежението в световната търговия, високите нива на корпоративна задлъжнялост и продължващата геополитическа нестабилност. Това се посочва в доклада "Регионални икономически перспективи" на ЕБВР. 

Организацията отчита като цяло стабилна перспектива за регионите й на дейност, които се простират от Централна и Източна Европа до Централна Азия и Северна Африка. 

Основното изключение е Турция, за която прогнозите са силно понижени заради обезценяването на турската лира, което оказа натиск върху инвеститорското доверие и доведе до вдигане на лихвите. 

ЕБВР прогнозира среден темп на растеж от 3,2 на сто през 2018 г. и 2,6 на сто през 2019 година за страните, в които работи. За миналата година регионът отбеляза растеж от 3,8 на сто. Прогнозите за текущата и идната година са преразгледани към понижение със съответно 0,1 и 0,6 процентни пункта спрямо доклада от май, основно заради забавянето на турската икономика.

Без Турция прогнозата за средния растеж в региона би била повишена с 0,1 процентни пункта, което отразява икономическото представяне през първото полугодие. Очаква се ефектът от забавянето на турската икономика върху останалите страни да бъде силно ограничен. 

Мащабната ескалация на протекционизма е основен повод за тревога за нововъзникващите икономики на фона на напрежението между САЩ и основните им търговски партньори. 

Същевременно корпоративното задлъжняване не показва признаци да намалява. Страните с високи нива на дълг, деноминиран в чуждестранна валута, са особено уязвими от затруднените условия за кредитиране, какъвто бе случаят с Турция. 

Ключов източник на рискове за страните, в които работи ЕБВР, са сигурността в Близкия изток и геополитическото напрежение. 

България се представя добре, както и Румъния въпреки някои сигнали за прегряване. Като цяло за региона на Югоизточна Европа се очаква икономически растеж от 3,5 на сто за 2018 г. и 3,2 на сто за 2019 година. 

За България ЕБВР прогнозира растеж от 3,6 на сто тази година и 3,4 на сто догодина, като няма промяна спрямо доклада от май. 

Икономиките от Източна Европа и Кавказкия регион остават напът към възстановявне въпреки някои сигнали за сдържаност на растежа. За региона като цяло се прогнозира растеж от 3,1 на сто през 2018 г. и 3,2 на сто през 2019 година, при условие че геополитическото и политическо напрежение не се засилят, а регионалната икономическа среда остане положителна. 

Одобряването и прилагането на новото стендбай споразумение между Украйна и Международния валутен фонд ще помогне на страната да се справи с краткосрочните си нужди от външно финансиране и да поддържа макроикономическа стабилност през изборния период догодина, посочва ЕБВР. 

Банката очаква украинската икономика да нарасне с 3,5 на сто през текущата година и с 3 на сто догодина. 

Прогнозата за икономическия растеж на Русия е за темп от 1,5 на сто през 2018 г. и 2019 година, като се очаква положителният ефект от по-високите цени на петрола да бъде затъмнен от негативните последици от санкциите, наложени на Москва от САЩ и ЕС.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg