EUR 1.9558
USD 1.7607
CHF 1.8218
GBP 2.2981
CNY 2.5672
you tube
mobile version

Държавите с най-големи златни резерви

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Държавите с най-големи златни резерви

mail18:55 | 29.11.2019прегледи 444 коментарикоментари 0


Предварителните данни на WGI показват, че за периода януари-март 2019 г. банките са изкупили 145.5 тона злато, което е най-голямото увеличение на световните златни резерви на тримесечна база, в сравнение с първото тримесечие от 2013 година, когато е отчетен подобен обем.

По окончателни данни за 2018 година на Международния валутен фонд (МВФ) лидери с най-голямо количество златни резерви са САЩ, Германия и Италия.

Ето и 10-те страни в света, които имат най-големите златни резерви в света:

10. Индия, 608.7 тона, 6.4% дял от общия златно-валутен резерв (ЗРВ) на страната.

Много развиващи се страни се стремят да увеличат обема на златните си резерви, а специално за Индия златните резерви нарастват от миналия август.

9. Холандия, 612.5 тона, 65.9% дял от ЗРВ на страната.

Холандия е страна, която през последните няколко години реши да си върне златото в родината. Този процес започна през 2014 г., когато централната банка на страна репатрира част от златото си от Ню Йорк, което според експерти доведе до повишаване на общественото доверие във финансово-кредитната система на Холандия.

8. Япония, 765.2 тона, 2.5% дял от ЗРВ на страната.

Според МВФ, делът на японския златен резерв в световните златни резерви през миналата година е нараснал до 15-годишен връх и възлиза на 5.2%. Въпреки това, златото представлява само малка част от тези резерви, приблизително същите като на Китай.

7. Швейцария, 1040 тона, 5.5% дял от ЗРВ на страната.

Населението на конфедерацията е 8.4 милиона души и заради това Швейцария е страната с най-високи златни резерви на глава от населението.

6. Китай, 1874.3 тона, 2.5% дял от ЗРВ на страната.

Напоследък Китай провежда стимулираща политика за смекчаване на ефекта от забавянето на икономическия растеж, а централната банка на страната непрекъснато увеличава златните си резерви.

5. Русия, 2150.5 тона, 19.1% дял от ЗРВ на страната.

Данните на централната банка на Русия показват, че през последното десетилетие златните резерви на страната са нараснали почти четири пъти. Така Русия се очертава като една от страните в света, която през последните две години купува най-много злато.

4. Франция, 2436 тона, 61.1% дял от ЗРВ на страната.

Миналата година централната банка на Франция стартира програма за подобряване на качеството на златните си резерви. Нейната цел беше да се подобри международната търговия.

3. Италия, 2 451.8 тона, 66.9% дял от ЗРВ на страната.

Тъй като популярността на популисткото политическо движение „Пет звезди", което управлява страната, се повишава, експертите се притесняват за бъдещите златни резерви на Италия. Основание за това са изявленията на представители на движението, които отправят предложение за разрешаване на социални проблеми, като за целта препоръчват да се използват златните резерви, коментират експерти. Най-голямо недоумение предизвика предложено собствеността и управлението върху златото да се прехвърли от Централната банка на някакъв обществен съвет.

2. Германия, 3 369.7 тона, 70.6% дял от ЗРВ на страната.

През 2017 г. Германия репатрира злато на стойност милиарди долари. Този ход предизвика дебат за общественото доверие в централните банки. Част от златните резерви на Германия са били във Франция и САЩ, съгласно решение на победителите във Втората световна война.

1. САЩ, 8 133.5 тона, 74.9% дял от ЗРВ на страната.

Съединените щати имат много повече злато от всички страни в света, като резервите в благородния метал са два пъти повече от резервите на Германия и Франция взети заедно. С президентски указ в периода от 1913 до 1961 г. Федералният резерв на САЩ е бил задължен да държи злато, чийто обем в стойностно изражение трябва да е 40% от стойността на националната валута - долара. След този период стойността е видната на 50%.


Тагове: злато, резерви
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg