EUR 1.9558
USD 1.7937
CHF 1.8467
GBP 2.1837
CNY 2.5140
you tube
mobile version

Държавата отново с дял в ЧЕЗ?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Държавата отново с дял в ЧЕЗ?

mail07:45 | 02.03.2018прегледи 4903 коментарикоментари 0


Държавата ще поиска най-малкото контролен дял от "ЧЕЗ - България", ако се съгласят чешкият собственик и Гинка Върбакова, собственик на "Инерком България". Това съобщи пред журналисти в МС финансовият министър Владислав Горанов. Рано тази сутрин премиерът Бойко Борисов се срещна в МС с Гинка Върбакова. В разговора са участвали вицепремиерът Томислав Дончев и финансовият министър Владислав Горанов.
На срещата, на която се и запознахме с премира, обсъдихме ситуацията  в страната, настъпила със сделката за ЧЕЗ - България", каза Върбакова. Премиерът желае да има пълен контрол върху сделката, която сключваме, и върху компанията", каза тя. Върбакова добави, че сега заминава за Чехия, за да разговаря с продавача за евентуалните възможности, при които българската държава може да се включи в сделката. Целта е да се гарантира сигурността на крайните потребите, уточни тя. Финансирането на сделката е от международни банки и е напълно публично, няма участие на български банки във финансирането, добави тя. Склонна съм държавата да има участие в сделката, стига продавачът да е съгласен, каза още Върбакова.
Разговорите са на твърде предварителен етап и ако продавачите се съгласят, държавата има възможност по една или друга форма, чрез средства от бюджета или чрез  енергийните  компании,  да се включи в сделката, каза Горанов. Ние се включваме на етап, в който има договор за продажба. Ние сме в деликатната роля да зависим от волята на  двама независими частни субекта, каза Горанов. Виждаме добрата воля на българската фирма да пусне под една или друга форма държавата, допълни той.

Премиерите Борисов и Бабиш отново обсъдиха късно снощи в телефонен разговор темата за сделката за продажба на активите на дружество ЧЕЗ Груп в България. В този разговор българският министър-председател поиска допълнителни разяснения за позицията на чешкото правителство.

Андрей Бабиш посочи, че след изразените от медиите в Чехия съмнения по отношение на компанията купувач, е поискал да бъдат представени доказателства, които да разсеят притесненията около сделката. В тази връзка Надзорният съвет на ЧЕЗ Груп е изискал от Съвета на директорите на дружеството информация за Инерком. Съветът на директорите е потвърдил пред НС, че е извършил множество проверки на потенциалния купувач и източниците му на финансиране и те не са показали проблеми за осъществяване на продажбата, и ръководството на ЧЕЗ поддържа тази позиция,  информира чешкият премиер.

Борисов посочи, че е поискал първия телефонен разговор заради значимостта на електроенергийното дружество за България и начина за провеждане на преговорите по неговата продажба, което е предизвикало много въпроси. Той каза, че обменените мнения с премиера Бабиш във вторник, както и изнесената от чешки и български медии информация за източниците на финансиране на купувача, са подхранили съмненията му, че сделката е проблемна.

Правителствените ръководители на двете страни заявиха, че нямат и не са имали каквато и да е връзка със сделката или дружеството купувач, решенията за които са взети от Съвета на директорите на ЧЕЗ Груп. Двамата бяха категорични, че са дали публичност на съмненията си за неспазване на добрите практики при осъществяване на сделката и потвърдиха, че ще следят внимателно за довеждане до край на проверките от компетентните органи на двете държави.

Българският министър-председател помоли чешкия си колега за съдействие за осъществяване на разговори с ръководството на ЧЕЗ Груп в случай, че българската държава реши да предприеме действия за закупуване на дейността на електроразпределителното дружество в страната ни. От своя страна чешкият премиер обърна внимание на това, че договори вече са били подписани.


Тагове: ЧЕЗ, продажба
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg