EUR 1.9558
USD 1.7937
CHF 1.8467
GBP 2.1837
CNY 2.5140
you tube
mobile version

До 2030 г. ще изхвърлим 2 млрд. тона храни

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

До 2030 г. ще изхвърлим 2 млрд. тона храни

mail17:02 | 23.08.2018прегледи 1255 коментарикоментари 0


Хранителните отпадъци в света може да се увеличат с близо една трета до 2030 г., когато ще бъдат изхвърлени над 2 милиарда тона храни. Това предупреждават експерти от консултантската фирма Boston Consulting Group, посочвайки опасността от "невъобразима" криза, подхранвана от бума на световното население и промените в навиците на развиващите се страни, информира Ройтерс.

ООН постави за цел загубите и изхвърлянето на храни да бъдат намалени наполовина до 2030 г. Според изследването обаче, ако сегашната тенденция продължи, изхвърляните храни ще се увеличат до 2,1 милиарда тона годишно, на стойност от 1,5 трилиона долара.
"Наблюдаваме истинска криза на глобално равнище", посочва един от авторите на доклада.

Количествата отпадъци ще бъдат огромни, социалните, икономически и екологични последици - сериозни, ако не променим траекторията. Когато се борим със загубите и изхвърлянето на храни, се борим и с глада, бедността и глобалното затопляне, подчертава той.

Близо една трета от храната в света се бракува или изхвърля всяка година. В момента изхвърляме 1,6 милиарда тона храна годишно, на стойност около 1,2 трилиона долара.

Голяма част от прогнозираното увеличаване на показателя се дължи на нарастването на световното население.

Битовите отпадъци ще се увеличат в развиващите се страни, тъй като потребителите там ще разполагат с по-големи доходи, се посочва в доклада.

Експертите набелязват пет ключови промени, които биха могли да спестят близо 700 млрд. долара от бракувани храни. Те включват по-добра осведоменост на потребителите, по-строги регулации и по-ефективни вериги за доставки, както и сътрудничество по веригата за производство на храни./БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg