EUR 1.9558
USD 1.6133
CHF 1.8160
GBP 2.1976
CNY 2.4915
you tube
mobile version

Дискусия за зелените градове

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Дискусия за зелените градове

mail06:25 | 18.10.2019прегледи 510 коментарикоментари 0


Европейската конференция „Зелени градове за устойчива Европа“ ще обсъжда на 18 октомври най-новите тенденции в развитието на зелените градове: водещ световен опит и предизвикателствата в България със специален акцент София. Конференцията се организира от Асоциацията на производителите на декоративни растения в България в партньорство с Холандското посолство.

Посланичката на Холандия Беа тен Тъшер и заместник-министърът на земеделието, храните и горите Чавдар Маринов ще открият дискусиите. На специална церемония ще бъдат засадени първите луковици на лалето „Сердика“, селектирано в Холандия като подарък за България.

Множество проучвания доказват, че градовете със зеленина са по-здравословни, по-сигурни, по-добри и по-предпочитани места за живеене. Зеленината подпомага общуването и по-здравословния живот. Подходящото озеленяване е ключова за качествена градска зелена инфраструктура, осигурявайки своеобразна „еко-терапия“ и допринасяйки за по-ниски разходи за здраве. Зеленината е важна за опазването на биоразнообразието, както и за справянето с климатичните промени, което е вече едно от основните предизвикателства пред големите градове. Холандия е сред водещите в света в иновациите за градското озеленяване и производството на качествена декоративна растителност. Страната е инициатор на пан-европейската инициатива „Зелен град“.

София е сред примерите, които ще бъдат представени на конференцията с теми като зацветяванията на града, „зеления коридор в район Надежда и Визията за София: градско земеделие, картотекиране на зелените площи и растителността, екосистемните услуги. Участниците ще споделят и международен опит и добри практики за изграждането на зелени градове:  Холандия, Полша и Китай.  Една от темите е „2020 -  Световна година на растителното здраве“. В дискусиите ще участват производители на декоративни растения, експерти по озеленяване и устройствено планиране, ландшафтни архитекти и други специалисти.

По време на конференцията Anthos, Кралската асоциация на разсадниците на Холандия  ще представи най-новите тенденции в отглеждането и използването на многогодишните декоративни растения и треви, които все по-често се използват в градския ландшафтен дизайн. Холандия е основен търговски партньор на България в областта на декоративните растения и посадъчен материал, като вносът възлиза на 14 млн. евро годишно. Голяма част от българските растения също намират реализация на холандския пазар – като градински рози и декоративни храсти. Двете страни си сътрудничат тясно в областта на растителното здраве, сортовите права и технологиите на отглеждане.

Друга тема в дискусиите на конференцията ще е прилагането на Стандарта за качество на декоративните растения в България. Одобрен от Министерството на земеделието през 2014, Стандартът гарантира европейски изисквания за декоративната растителност при озеленяването градовете, както и при изграждането и обновяването на обществени пространства  - паркове, площади, улици, детски градини, училища. Вече има добри примери за използването му, но като е твърде малко прилаган от общини и инвеститори.

Това е втора поред конференция „Зелен град“, организирана от Асоциацията на производителите на декоративни растения в България в партньорство с Холандското посолство. Асоциацията е учредена през 2011 година и обединява 25 фирми - производители на декоративни растения в България. От 2015 Асоциацията е част от международната инициатива „Зеленият град“ (The Green city).

Конференцията е част от пан-европейската кампания „Зелени градове за устойчива Европа“, която започна през 2018 тази години в седем държави: Белгия, България, Великобритания, Германия, Дания, Франция и Холандия, с финансовата подкрепа на ЕС. Повече на: https://thegreencity.eu/


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg