EUR 1.9558
USD 1.7957
CHF 2.0346
GBP 2.2899
CNY 2.4953
you tube
mobile version

Дигитални вестници и списания в Бургас

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Дигитални вестници и списания в Бургас

mail13:20 | 12.10.2011прегледи 3885 коментарикоментари 0


Днес в Бургас откриват дигитално студио в Регионална библиотека "П.К. Яворов", предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.
Чрез студиото библиотекарите ще качват списания и вестници от преди повече от век на специален сървър. Благодарение на скенера старите издания ще станат достъпни от всяка една точка на планетата.
Инициативата е по проект "Обединен каталог на български периодични издания". Благодарение на новата придобивка над 35 000 страници от бургаски вестници и списания ще преминат в интернет пространството. Това може да отнеме години, въпреки, че сканирането на 1 лист трае само 5 секунди. Обработката, обаче на копираната страница може да се извършва и часове наред, ако качеството на оригинала е лошо.
"Те са доста стари и в много лошо състояние и затова се налага те да бъдат съхранявани под специален режим и обслужването с тях е под специален режим и не всеки може да ги ползва. След като бъдат дигитализирани, те ще бъдат напълно достъпни в интернет", заяви библиотекарката Златина Стойчева.
В осъществяването на проекта бургаската библиотека участва в партньорство с библиотеките в Пловдив, София и Велико Търново.
Марияна Узунова, която също работи по проекта допълни, че най-старото издание, което ще бъде сканирано е краеведската сбирка "Нова светлина". Тя е започнала да излиза през 1893 година и е една от най-ценните за хора, които се занимават с тази проблематика.
Финансирането е в размер на 360 000 лв. и е осигурено от Министерството на образованието, младежта и науката.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg