EUR 1.9558
USD 1.7276
CHF 1.7268
GBP 2.2666
CNY 2.5755
you tube
mobile version

Гърция не продава държавни имоти

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Гърция не продава държавни имоти

mail10:02 | 18.02.2011прегледи 1185 коментарикоментари 0


"Гърция няма да разпродава недвижимо държавно имущество", заявява за сетен път премиерът Георгиос Папандреу, като дава ясно да се разбере, че неговото правителството има намерение със закон да забрани продажбата на земя в страната, пишат вестниците днес.
В. "Етнос" отбелязва, че Папандреу е поискал от своите министри да предприемат действия за регистриране на държавното имущество, за което те отговарят и да излязат с предложения за неговото оползотворяване.
Правителството е решено да пристъпи към консултации, да предприеме информационна кампания и след това да излезе с решение по въпроса за държавното имущество. Целта ни е да бъдат събрани приходи в размер на 50 млрд. евро от приватизация, но и от оползотворяване на държавното имущество в рамките на пет години и извън този срок, казал още Папандреу в парламента.
Той пояснил, че никой не е задължавал и не е поставял такива цели пред правителството и че ако е имало такива намерения, те са дошли от кабинета с цел да се заздрави икономиката и да бъде намален непосилният за страната държавен дълг, оставен по думите му от предишното управление на партията Нова демокрация.
В. "Вима" твърди, че Атина е успяла да накара трите институции - ЕК, ЕЦБ и МВФ, да отстъпят от исканата от тях разпродажба на гръцко недвижимо държавно имущество в размер на 50 млрд. евро и то да остане извън меморандума, по силата на
който Гърция получава спасителните заеми от 110 млрд. евро за преодоляване на дълговата криза.
Тази сума от 50 млрд. евро остава като цел, която е обвързваща за кабинета, но не е цел в рамките на меморандума, казал в парламента финансовият министър.
Твърди се, че преговорите за тази отстъпка от страна на "тройката" са били водени от премиера и от министъра на финансите. Вестникът обаче отбелязва, че въпросните три
институции са дали да се разбере, че са недоволни от бавните темпове на извършваните структурни реформи от правителството в Атина, като не са скрили и тревогата от действията на политическите партии, насочени към подклаждане на социално напрежение, както и от неспособността им да седнат на масата за диалог в търсене на решения на острите проблеми на страната.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg