EUR 1.9558
USD 1.8180
CHF 2.0126
GBP 2.3097
CNY 2.4996
you tube
mobile version

Годежните пръстени поскъпнаха

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Годежните пръстени поскъпнаха

mail17:11 | 02.02.2023прегледи 1790 коментарикоментари 0


Цените на годежните пръстени са се увеличили с около 20% спрямо миналата година, като причината за това е поскъпването на златото и цялостната инфлация. Това отчитат търговци на луксозни бижута преди празника на влюбените – Свети Валентин, който заедно с коледните празници е традиционният пик за предложенията за брак. От международната верига бутици за бижута и търговия със скъпоценни камъни Amodoria, която е представена и у нас, обаче са категорични, че това не е намалило продажбите у нас. 

“Годежните пръстени са може би най-важното бижу, което купуваме през живота си и затова неизбежното увеличение на цените няма как да ограничи потреблението. Нашият опит показва, че в повечето случаи българите са готови да отделят между 2000 и 3000 лева, като у нас най-предпочитани са традиционните модели с един или повече от един диаманта в комбинация с бяло злато.”, обяснява Тихомир Янков, управител на компанията за България.

В световен мащаб актуалните модни тенденции при годежните пръстени пък са за използване на жълто злато и търсене на индивидуалност с използването на цветни скъпоценни камъни като сапфири, изумруди, изключително редкия танзанит и дори черни диаманти. 

“Като цяло, напук на очакванията за по-скъпо злато модните тенденции при луксозните бижута за 2023 година са за по пищни и масивни модели, каквито не сме виждали от края на 80-те и началото на 90-те години на миналия век. Все по-често на модните подиуми и по витрините на бижутерийните бутици ще се показват перлени огърлици с дебели златни верижки, коктейлни пръстени, висящи обеци до раменете и широки гривни и ланци и то по няколко заедно. Всичко това ще бъде изпълнено преобладаващо в жълто злато.”, разказва още Тихомир Янков.

Очакванията са пазарът на бижута, произведени от благородни метали и естествени скъпоценни камъни, да се запази стабилен през 2023 година както в световен план, така и у нас. 

“Въпреки песимистичните прогнози около COVID кризата и несигурната икономическа обстановка, пазарът на луксозни бижута се развива добре през последните години и индикациите от световните форуми, на които участваме, са позитивни. Данните и очакванията на международните анализатори показват, че през 2023 година на глобално ниво се очаква ръст в сегмента от още 3 млр. щ.д., с което общият обем ще нарасне до над 60 млрд. щ.д.”, обобщава Янков. 

Според него заради инфлацията и несигурната икономическа обстановка през 2023 година ще продължи тенденцията от предходната година все повече българи да търсят сигурни инвестиции в злато и скъпоценни камъни. След като през 2022 г. търсенето на злато у нас достигна най-високите си нива от 20 години насам се очаква трендът да се запази устойчив заради желанието на хората да защитят средствата си и да диверсифицират риска. Според експертите най-голям интерес на нашия пазар ще продължи да се наблюдава към инвестиционно злато от 50 грама до 100 грама заради достъпния размер на инвестицията и високата ликвидност.

Паралелно с това за 2022 година от Amodoria отчитат и над 50% ръст на запитванията за покупка на скъпоценни камъни у нас. Има и реално увеличение на броя на сделките, като клиентите са все по-добре информирани за дългосрочния потенциал на такава инвестиция.

“Едно от най-сериозните преимущества на скъпоценните камъни е, че цената им не е обвързана с фондовия пазар. По време на рецесия успяват да запазят устойчивост, а инфлацията обичайно повишава стойността им. Освен това има постоянно търсене, а като актив са мобилни и лесни за съхранение.”, обяснява Янков. “В условия на все още ниски лихви по банковите депозити и златото, и скъпоценните камъни са добра алтернатива за сигурно вложение с по-добра доходност. Но е необходимо изборът да се прави внимателно, информирано и от доказан, сертифициран доставчик.”, категоричен е той.

По правило най-добри цени могат да предложат първични дилъри, които добиват и шлифоват камъните, защото по този начин произходът е гарантиран, а веригата на продажба е максимално съкратена. Изключително важно е при покупката клиентът да може да получи сертификат от утвърдена международна лаборатория. От една страна той повишава стойността на камъка, а от друга се явява застраховка за инвестицията. 

“За съжаление на пазара у нас се предлагат камъни с неясен произход и спорно качество, което носи потенциален риск. Легитимните доставчици винаги сме готови да предложим както необходимите документи, така и безплатна консултация за размера, вида и шлифовката на скъпоценния камък, така че клиентът да получи най-доброто решение спрямо наличния бюджет и коректна информация за ликвидността на вторичния пазар.”, обяснява още Тихомир Янков. “Не е задължително инвестицията да е огромна, за да се осмисли. Но е изключително важно да се търси най-добрата пресечна точка между цена и качество.”, категоричен е той.

11 съвета при избора на годежен пръстен:

 1. Съобразете се със стила и начина на живот на любимия човек.
 2. Ако работи с ръцете си и ще носи пръстена ежедневно, диамантите са най-устойчивият камък.
 3. Правоъгълните диаманти са с по-висока цена от овалните.
 4. Ако бюджетът ви не позволява по-голям камък, можете да търсите дизайн тип “клъстър”, който обединява няколко по-малки диаманта в група и така се постига ефекта на един по-голям.
 5. Ако човекът има по-смел стил можете да търсите различен дизайн на пръстена. В противен случай класиката е за предпочитане – лесно се комбинира и не омръзва.
 6. Ако търсите характерно и различно бижу, което да се предава през поколенията, потърсете експертен съвет за избор на уникален камък.
 7. Изберете метала също според личните предпочитания на човека и останалите му бижута.
 8. Размера можете да коригирате след самото предложение с проба на място, като това е най-сигурният начин. Можете да използвате за мярка и пръстен, който носи. Имайте предвид, че някои модели не позволяват многократни корекции, както и че при сватбата пръстенът се премества от лявата на дясната ръка.
 9. Можете да потърсите експертен съвет и за бъдещото комбиниране на пръстена с венчалната халка.
 10. Не забравяйте и подценявайте и кутийката. Несъответствието няма да убегне на повечето дами и не бива да разваля общото усещане.
 11. При избора на камък винаги търсете сертификат за качество, особено ако камъкът е със значеща стойност.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Общини: Четири истории за успеха

06:58 | 07-08-24 | 698