EUR 1.9558
USD 1.6236
CHF 1.7724
GBP 2.2518
CNY 2.5017
you tube
mobile version

Германия: 6-мес. дъно на бизнес нагласите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германия: 6-мес. дъно на бизнес нагласите

mail07:02 | 27.01.2021прегледи 429 коментарикоментари 0


Германските бизнес нагласи се влошиха през януари по-рязко от очакваното, тъй като втората силна вълна на коронавирусната пандемия преустанови временно възстановяването на водещата европейска икономика.

Това показват резултатите от последно бизнес проучване на икономическия институт Ifo, които сякаш потвърждават очакванията, че новите строги противоепидемични мерки, които бяха удължени поне до средата на февруари, ще се отразят негативно на бизнеса, макар и не толкова силно, колкото по време на първия Covid локдаун през миналата пролет.

Индексът на института Ifo, базиран на месечно проучване сред около 9 хиляди компании и определящ нивото на бизнес климата в Германия, се понижи през януари до 6-месечно дъно от 90,1 пункта спрямо 92,2 пункта в края на 2021 г. и при осреднени пазарни очаквания за по-скромно влошаване към 91,8 пункта.

При първия противоепидемичен локдаун в страната през април 2020 г. Ifo индексът се срина до 74,3 пункта, отбелязвайки рекорден месечен спад и най-ниско ниво от Обединението на Германия през 1990 година.

Индексът, измерващ текущите бизнес условия, се понижи през януари до 89,2 пункта от 91,3 пункта месец по-рано, докато индексът на Ifo института за бъдещите бизнес очаквания през следващите шест месеца спадна до 91,1 от 93,0 пункта, което е знак за подновяване на икономическия песимизъм с оглед на втората вълна на пандемия от Covid-19 и свързаните с нея рестриктивни мерки.

Безпрецедентните правителствени стимулиращи мерки спомогнаха за намаляване на шока от пандемията в Германия през миналата година, когато икономиката се сви с 5,0%, което беше по-слаб спад спрямо този, отбелязан по време на световната финансова криза през 2009 г.

През миналата седмица канцлерът Ангела Меркел и лидери на отделните немски региони се договориха да удължат локдаунда в страната до средата на февруари с оглед на трудната борба с втората вълна на коронавирусна инфекция.

Икономистът в института Ifo Клаус Волрабе отбеляза, че германската икономика ще стагнира през първото тримесечие на годината./БНР
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Кой и кога ползва данъчни облекчения при ипотека?

14:48 | 04-17-21 | 223